Akkoord over veiling tankstations

De overheid en de oliemaatschappijen zijn het eens geworden over het veilen van benzinestations langs de snelweg. Door middel van de veiling moeten nieuwkomers straks een kans krijgen in bezit te komen van pompstations. Den Haag hoopt zo prijsconcurrentie van bezinestations langs de snelweg te vergroten.

Dat schrijven minister Zalm van Financiën en Jorritsma van Economische Zaken aan de Tweede Kamer. De meerderheid van de benzinestations, met eeuwigdurende concessies, staat nu onder controle van de vier grote olieconcerns, waaronder Shell en Texaco. De overheid is overeengekomen dat alle bestaande locaties (241) in de komende jaren worden geveild. Hoe de veiling er precies uit komt te zien, is nog onbekend.

De olieconcerns ontlopen door het akkoord verdere uitbreiding van het aantal bezinestations langs de snelwegen. De oliebedrijven hebben toegezegd elk jaar zo'n 12 locaties op de markt te brengen.

Na drie jaar moeten in ieder geval zo'n 50 stations een nieuwe eigenaar hebben. Het proces kan op die manier ruim 20 jaar duren. De oliemaatschappijen mogen meebieden op hun eigen pompstations.

Financiën legt momenteel de laatste hand aan het veilingsysteem. De Nederlandse Mededingingsautoriteit zal binnenkort Financiën hierover adviseren.