Afzenders poederbrief naar school beboet

Twee leraren en een concièrge die een poederbrief naar hun eigen school in de Friese gemeente Surhuisterveen stuurden, krijgen voor dat vergrijp een boete. De initiatiefnemer moet 1.000 gulden betalen en zijn collega's die aan de `grap' meewerkten, krijgen ieder een boete van 500 gulden. Als de verdachten op tijd betalen, is de zaak volgens het openbaar ministerie hiermee afgedaan.

De drie daders, twee mannen (46 en 49) en een 50-jarige vrouw, hebben inmiddels toegegeven de brief te hebben verstuurd. Justitie noemt het ongepast een poederbrief te versturen in een tijd dat er veel angst heerst over `miltvuurpost'. Uit onderzoek bleek dat het personeel niet in een impuls heeft gehandeld. ,,Ze hebben er een dag over nagedacht en zelfs een waarschuwing gekregen van een collega.'' Bij het bepalen van de straf heeft het OM meegewogen dat de betrokkenen hun daad meteen hebben opgebiecht, nadat de directeur de politie had ingeschakeld. Daardoor is de inzet van politie, brandweer en GGD voor het onderzoeken van de brief beperkt bleef.

Het schoolbestuur zou de drie medewerkers vanmiddag inlichten over de verdere maatregelen die de school tegen hen treft. Ontslag is nu niet meer nodig volgens voorzitter H. Postma. ,,Dat was bij een gevangenisstraf misschien wel nodig geweest. Wij zijn blij dat op deze manier een einde komt aan dit lastige probleem.''

Tijdens een handvaardigheidsles waarbij deeg werd gebruikt, kwamen de leraren en concièrge op het idee een poederbrief te versturen. De directeur nam de zaak serieus op en schakelde meteen de politie in.