ZULLEN WE RUILEN?

Naam: Jan Apperloo (44)

Beroep: proefstationmedewerker boomkwekerij voor 25 procent

Ziekte: ADCA (autosomaal dominante cerebelaire ataxie), neurologische aandoening waarbij de functie van de kleine hersenen verslechtert

,,Dronkemansgedrag zonder alcohol. Op een andere manier kan ik mijn ziekte niet omschrijven. Het is zo goed om in het arbeidsproces te blijven. Maar ja, de werkgever helpt niet echt mee. Laat me toch gewoon werken! Dan heb ik tenminste nog wat sociale contacten én een gevoel van eigenwaarde én een eigen inkomen. Ik geef toe, het gaat allemaal wat minder. Vroeger kon ik dertien dingen tegelijk doen en die lukten dan ook nog. Nu kan ik me slechts concentreren op één ding, maar waarom zou dat niet het werk mogen zijn? Mijn collega's tonen ook weinig begrip. Toen ik halve dagen ging werken, kreeg ik flauwe opmerkingen als: `Ga je lekker een tijdje in de zon liggen?' Het heeft lang geduurd voordat ik het antwoord had: `Zullen we ruilen?'''

    • Margot Poll