Winstalarm van Getronics zet koers op verlies

Op Beursplein 5 hadden beleggers weinig mededogen met Getronics. Het concern schrapt de komende maanden wereldwijd ten minste 1.000 van de 30.000 arbeidsplaatsen. De ingreep moet de winstgevendheid van het bedrijf verbeteren. Het fonds maakte vanmorgen bekend dat de winst dit jaar circa 20 procent lager zal uitvallen dan de eerder voorspelde 210 miljoen euro (463 miljoen gulden). De aangekondigde maatregelen maakten op beleggers aanvankelijk weinig indruk. Het aandeel stond rond het middaguur ruim 6,5 procent lager en was daarmee koploper onder de dalers van de AEX-index.

De graadmeter voor hoofdfondsen stond vanmorgen op winst, dankzij de vier zwaargewichten van de index, Unilever, Koninklijke Olie, Philips en ING. Koninklijke Olie was 3 procent hoger, ING 2 procent, Philips ook 2 procent en Unilever ruim 1,5 procent.

De stemming op het Damrak was positief en dat had volgens handelaren te maken met de verwachting dat de Europese Centrale Bank (ECB) vanmiddag een renteverlaging zou bekendmaken. Verwacht werd dat de ECB de rente met 25 basispunten verlaagt.

Op 7 september zakte de AEX-index onder de 500 punten. Ruim een week later bungelde de AEX nog eens honderd punten lager, als gevolg van de aanslagen in de Verenigde Staten. Wat volgde was een langzaam maar gestaag herstel. De AEX passeerde begin deze week het niveau van 11 september. Rond het middaguur stond de index op 494,9 punten, 4,71 punten hoger.

KPN was uit de gratie. Het telecomconcern maakte bekend met het Britse Telfort een UMTS-netwerk in Nederland te bouwen, wat een aanzienlijke kostenbesparing tot gevolg heeft. Beleggers lijken evenwel vooral onder de indruk van het aanhoudende gerucht dat KPN wordt gedwongen zijn Duitse dochter E-Plus (mobiele telefonie) flink af te waarderen, wat een aanslag op de vermogenspositie van KPN zou betekenen. Het aandeel daalde 5,4 procent naar 5,63 euro.

Aegon moest inleveren, zo'n 2 procent, na bekendmaking van de kwartaalcijfers. Het verzekeringsconcern heeft het derde kwartaal afgesloten met een nettowinst van 596 miljoen euro (1,31 miljard gulden). Dat is 14 procent meer dan vorig jaar in dezelfde periode. Het bedrijf deelde mee dat het ondanks de verslechterde economische omstandigheden vasthoudt aan de verwachting dat de winst met 12 tot 17 procent zal toenemen dit jaar. De lauwe reactie van beleggers wordt toegeschreven aan het aangekondigde vertrek van topman Kees Storm, die volgend jaar met pensioen gaat. Hij wordt opgevolgd door de in Nederland onbekende Amerikaan Don Shepard, de baas van Aegon USA.

In de rest van Europa gingen de beurzen vanmorgen zonder uitzondering met winst van start. Ook daar gold dat beleggers hoopvol gestemd zijn dat de Europese Centrale Bank de rente zal verlagen. Het vooruitzicht op rentedaling deed vooral financiële waarden goed.

In Parijs zag daardoor verzekeraar Axa de koers oplopen, met ruim 3,4 procent. In Frankfurt had Allianz de wind in de rug. Het aandeel noteerde 2 procent hoger. Deutsche Bank steeg met een ruime 1 procent.

In Londen had KPN-concurrent British Telecom het moeilijk. De tweede telecomonderneming in het Groot-Brittanië rapporteerde over het tweede kwartaal een verlies van 1,48 miljard pond.