Winkelen

Tijdloze mode

In een klassiek hoekpandje in de Kralingse Lusthofstraat is hélena creations gevestigd. De eigenaresse, Hélène Mulder, betrekt haar kleding bij tien ontwerpers. Naar eigen zeggen is zij de enige in Rotterdam die van hen kleding te koop aanbiedt. Ze verklaart zeer uiteenlopende stijlen te verkopen, maar een bezoeker ziet in een oogopslag dat elk kledingstuk in de verlichte houten rekken er even tijdloos als elegant uitziet. De gekste dingen zijn het eerste weg, vertelt Mulder. Bovendien heeft ze van elk model maar 1 exemplaar in elke maat. De doelgroep van Hélena is breed, vrouwen van dertig tot zestig jaar slagen in de winkel en ook de prijzen lopen uiteen van betaalbaar tot behoorlijk aan de prijs. Er zijn comfortabele wollen gebreide omslagdoeken van Sarah Pacini en zachte getailleerde vestjes. Over een paspop in de etalage is een lang gebreid vest gedrapeerd met een opvallende rode-crème kleurstelling, van het Deense merk Bitte Kai Rand. Her en der staan er tassen van Strenesse en laarzen van het Nederlandse merk Kop & Staart. Mooiste accessoire in de winkel is een enveloppetas vervaardigd van een Japanse kimono. Hélène koestert de tas als een fraaie winkeldecoratie.

*hélena creations, Lusthofstraat 29b, Rotterdam. Di-vr 10-18u za 10-17u. Inl 06-55863955

Gedekte tafels

In Leiden is een servieswinkel gekomen die op zichzelf al zo mooi ingericht en verlicht is dat je bijna vergeet dat het om een winkel gaat. Aan een prachtig gedekte tafel met allerlei servies uit Frankrijk adviseert eigenaresse Helga van Manen bij het samenstellen of aanvullen van een servies. Iedere week is de grote tafel in de winkel opnieuw gedekt. Klanten mogen ook zelf combinaties neerzetten op de tafel in de keuken. Met andere woorden: de eerste servieswinkel zonder bordjes `niet aanraken a.u.b.' Naast servies (o.a. Arabia, Rörstrand, Gunther Lambert, Dibbern, Jensen, Gien, Bodum, Aza, Kahla) is er ook tafellinnen. Of bestekheften om zelf op een vork of mes te laten plaatsen. De winkel heeft cadeaus voor alle mogelijke mijlpalen in het leven: een verjaardag, eindexamen, huwelijk, geboorte, afscheid. Cadeautjes voor op tafel van 1 euro tot een paar honderd euro.

*Van Manen Aan Tafel, Hogewoerd 21. Inl 071-5139666 en www.vanmanenaantafel.nl Openingstijden: di t/m vr van 11-18u, do koopavond, za van 10-18 u.

Voor binnen & buiten

Het wordt een trend: woon- en tuinwinkels in oude kassen. Het Buitenhof in Ederveen (tussen Lunteren en Veenendaal) is een geslaagd voorbeeld en Veldzigt in de bossen van Driebergen (op de grens met Doorn) is al net zo mooi. Je vindt er meubels, potterie, planten en decoratie, waarbij het bijzondere is dat vrijwel alles zowel buiten als binnen kan worden neergezet. De kas, die voor een deel nog in gebruik is voor druivenstokken, is verdeeld in tien kamers die elk een eigen sfeer, stijl en kleur hebben. Robuust en elegant zijn de trefwoorden die van toepassing zijn op de kandelaars, schouwen, tafels, potten etc die hier voor redelijke prijzen te koop zijn. Ook buiten, in de 2.000 vierkante meter grote tuin, is het een feest om rond te lopen. Wie op het goede uur komt krijgt koffie of een glaasje wijn.

*Veldzigt Home & Garden, Hoofdstraat 242, Driebergen. Open: ma t/m vr 9u30-18u, za 9u30-17u, zo 12-17u. Inl 0343-515360 en www.veldzigt.com

Grappige kinderkleding

Een wit konijntje piept brutaal uit de zak van een overgooiertje. Er hangt een vilten jasje waarop in contrasterende lijntjes kinderfiguren zijn geborduurd. Bij het brandweermannenjasje hoort een brandweerhelmpje van zachte stof. De filosofie achter Un dun dip is eigenwijze, grappige en praktische kleding voor baby's en peuters. Achter in de winkel is het atelier waar eigenaresse Arianne Goudappel de kleding persoonlijk ontwerpt en knipt. Het naaiwerk wordt uitbesteed. Op de kasten staan grappige Jellycat beesten op karikaturaal hoge poten. Er zijn ook kleine cadeautjes te koop, zoals sokjes en slofjes en kleine speeltjes. Of pleisters, maar dan wel bijzondere: met een wildpatroon.

*Un dun dip, Oudedijk 180a, Rotterdam. Open di t/m vr 10-18u, za 10-17u. Inl 010-4144625.

Honderden kazen

Op de linkermuur naast de ingang liggen enorme Parmezaanse kazen op zes brede planken. Dan volgt een toonbank van veertien meter lengte met 250 soorten buitenlandse en 75 Hollandse (vooral boeren-)kazen. Een grote houten trap met een sierlijke bocht leidt naar restaurant De Bovenste Plank. Gert Jan de Kaasboer heeft de verhuizing van zijn kaaswinkel aangegrepen om het concept van zijn zaak te verbreden. Chef-kok Micha de Best (die eerder kookte in het Kurhaus en In de Rustwat) bereidt er gerechten als ribeye of tonijn, in combinatie met een kaassoort uit de winkel. Er is een kaasplank met zuurdesembrood en er zijn broodjes met allerlei beleg. In de winkel liggen kazen uit Frankrijk, Spanje, Italië, Portugal, België en Scandinavië. Acht bruine Langrese kaasjes liggen in een schaal met een laag cognac. Er is stilton met port, ook te koop in cadeaupotjes, Corsicaanse schapenkaas en Belgische Passendale. De Noorse Gjetos is gemaakt van melk die zover is doorgekookt dat het is gecarameliseerd. Je vindt hem lekker of afschuwelijk, er is geen tussenweg, aldus Gert Jan. Het bedrijf catert ook voor feesten en partijen en levert kant-en-klare broodjes aan bedrijven.

*Kaaswinkel Gert Jan de Kaasboer en specialiteitenrestaurant Van de Bovenste Plank, Voorstraat 256b, Dordrecht. Winkel open van ma t/m wo 9-18u, do 9-21u, vr 9-20u, za 8-17u. Restaurant open van ma t/m za 9-22u, zo 18-22u. Inl 078-6132317