Windmolens in zee milieuvriendelijker

Nederland wil meer windmolens om stroom op een milieuvriendelijke manier op te wekken. Dat kan alleen als die in zee staan, zegt Siemens.

De grootste windmolen van Nederland staat niet bij energiebedrijven Nuon of Essent, maar bij Siemens in Zoetermeer.

Het Duitse concern Siemens doet denken aan elektronica en mobiele telefoons. Maar het bedrijf is in Nederland zeer actief in de energiesector. Siemens levert energiecentrales en windmolenparken en maakt deel uit van een consortium dat een windpark in zee wil bouwen, voor de kust van Egmond.

Nederland is het belangrijkste land binnen het concern waar het windenergie betreft. In de jaren negentig liep Nederland voorop in deze milieuvriendelijke manier van stroomopwekking. Daar profiteerde Siemens Nederland van, binnen het concern werd dat het `center of competence'. Nederland is intussen zijn leidende positie kwijt en de meeste bedrijven die de windmolens maakten zijn overgenomen of over de kop gegaan, vooral omdat het zo lastig is om in Nederland een windmolenpark neer te zetten.

,,In Nederland kost het jaren om een park te realiseren omdat er overal zand in de radertjes wordt gegooid'', zegt Pieter Havenaar, directeur van de energie divisie van Siemens Nederland. De overheid wil graag dat er meer windparken worden gebouwd, maar de regelgeving maakt het lastig. ,,Het duurt wel twee tot drie jaar voordat de vergunningen binnen zijn, dat is een handicap'', zegt Havenaar. In landen waar de regelgeving soepeler is, zoals Italië en Duitsland, worden meer windparken neergezet. Siemens Nederland bouwt ook buiten Nederland windparken en warmtekrachtcentrales.

Minister Jorritsma van Economische Zaken ontvouwde eerder dit jaar een nieuw convenant dat voorziet dat er in 2010 voor 1.500 megawatt aan windenergie in Nederland staat opgesteld, drie keer zo veel als nu. Toen het plan in juli bekend werd had energiebedrijf Nuon, ook actief in de windenergie, al twijfels over de haalbaarheid en ook Siemens is kritisch. ,,De 1.500 megawatt van Jorritsma is onmogelijk tenzij er meer offshore-parken komen. Om het te halen moeten er snel meer parken kunnen worden gebouwd, op land is dit onmogelijk te realiseren,'' aldus Havenaar.

Bij het 1.500-megawat convenant is het geplande offshore-park, 8 tot 12 kilometer van de kust van Egmond, niet inbegrepen. Ook hier zijn er lange procedures en onderzoeken naar bijvoorbeeld effecten op vogels en vissen, maar Siemens hoopt een leidende rol te spelen in de bouw van het park in zee.

Het park zal elektriciteit leveren voor 100.000 huishoudens. ,,Er is in ieder geval nu wel het besef dat een park meer rendement oplevert als een molen hier en daar op een boerderij'', aldus Roel Overakker, lid van de raad van bestuur van Siemens Nederland.

Siemens vormt een consortium samen met de energiebedrijven Essent en Eneco, offshorebedrijf Van Oord, bouwbedrijf Heijmans, adviseur Profin en de Rabobank. Enron is de molenleverancier. Er zijn in ieder geval nog twee consortia die interesse hebben. Shell, energiebedrijf Nuon en de ING-bank zijn de belangrijkste partners in één daarvan. In de derde groep zitten onder meer molenproducent Vestas en de Fortis bank.

Sinds eind oktober kunnen de consortia hun plannen voor het windpark inleveren. De beslissing wie het park mag bouwen zal waarschijnlijk in maart worden genomen en het zou in 2003 operationeel moeten zijn. Siemens zal, als hun consortium wint, de hoofdaannemer zijn voor de bouw en het onderhoud verzorgen als het park er eenmaal staat. ,,We gaan niet zelf stroom verkopen omdat we dan in de schoenen treden van onze klanten. Wij zullen zorgen voor de bouw en het onderhoud'', zegt Overakker. Dit laatst is volgens hem niet het meest eenvoudige onderdeel van de karwei. ,,De apparatuur bij het park in de Noordzee moet heel geavanceerde diagnoses kunnen stellen voor preventief onderhoud. In de winter bijvoorbeeld kan je er niet even naar toe varen bij komen om een onderdeel te repareren.''

De omzet van de energie divisie in Nederland is nu rond de 200 miljoen euro, Overakker verwacht dat dit binnen drie jaar naar 500 tot 600 miljoen kan groeien. De omzet van Siemens Nederland was vorig jaar 1,3 miljard euro en het gehele concern 78,4 miljard euro waarvan de `power' divisies bijna 10 miljard genereren. De wereldwijde vraag naar groene energie, maar ook naar gasgestookte centrales blijft sterk toenemen, zegt Overakker. Toch vormt deze vorm van energie opwekken wereldwijd nog maar een klein gedeelte van het wereldwijde verbruik. ,,Het is een illusie om te denken dat dit snel zal veranderen. Over 50 jaar misschien.''

Siemens noemt de verwachtingen van Shell over het duurzame energie gebruik realistisch. De scenario's van de energiegigant zien het gebruik van duurzaam opgewekte energie groeien met 10 tot 11 procent per jaar tot 2025. In dezelfde periode zal de vraag naar ruwe olie stijgen met niet meer dan anderhalf procent en het gasverbruik met 2,5 procent tot 3,5 procent. Het aandeel van duurzame energie van het totale verbruik zou daardoor kunnen stijgen van de huidige één procent tot 10 procent in 2030.

    • Heleen de Graaf