Westfield wil dwangsom opleggen aan Rodamco

Het Australische vastgoedbedrijf Westfield eist dat de Amsterdamse Ondernemingskamer een dwangsom van 200 miljoen euro (440,7 miljoen gulden) oplegt aan Rodamco North America als dit bedrijf blijft chicaneren om te proberen het machtsevenwicht tussen de twee bedrijven te veranderen.

Volgens Westfield tornt Rodamco al aan de status quo die vorige maand werd opgelegd door de Ondernemingskamer. De raadsman van Westfield verklaarde dat Romdaco de boeken heeft geopend voor een aantal grote Amerikaanse beleggingsfondsen dat in een strategische samenwerking met Rodamco geïnteresseerd zou zijn. Deze actie staat volgens Westfield op gespannen voet met de uitspraak van de Ondernemingskamer dat er geen verandering komt in de situatie tussen beide bedrijven gedurende het enquêteonderzoek dat vorige maand werd ingesteld.

Rodamco's Nederlandse bestuurslid T. Koster wilde niet zeggen of het bedrijf werkelijk in onderhandeling is met een derde partij over een openbaar bod of andere vormen van samenwerking. ,,Wij kijken naar alternatieven. Als er een openbaar bod komt dan leggen we dat voor aan de aandeelhouders'', aldus Koster. Raadsman B. Roelvink van Rodamco verklaarde dat het bedrijf niet voornemens is zonder de steun van de aandeelhouders stappen te ondernemen die onomkeerbaar zijn.

Westfield kocht eind augustus een belang van 23,9 procent in Rodamco. Het presenteerde een strategisch plan voor het fonds, maar het management veegde dit van tafel. Vervolgens gaf Rodamco aandelen uit aan een bevriende stichting, waardoor het belang van Westfield verwaterde. De kemphanen staan sindsdien regelmatig voor de rechter. Westfield betwist de geldigheid van de aandelenuitgifte, Rodamco zegt dat Westfield het fonds wil controleren zonder een volledig bod op alle aandelen uit te brengen.

Het moddergooien in de rechtszaal van president H. Willems ging gisteren door. Rodamco beschuldigde Westfield ervan huurders in zijn winkelcentra te benaderen met het bericht dat ze met Westfield moeten praten omdat de Australiërs snel de zeggenschap over Rodamco zullen krijgen. Met deze acties, aldus Koster, is Westfield bezig de belangen te schaden van het bedrijf. De Ondernemingskamer doet 15 november uitspraak.