VS: terreurbedrijf in Hollands huurhuis

Een huurwoning in het Noord-Hollandse dorp 't Veld is door de Amerikanen geïdentificeerd als terroristisch bolwerk. Gisteravond maakte president Bush van de Verenigde Staten een lijst bekend van 62 ondernemingen en privé-personen waarvan in het kader van de strijd tegen terreurorganisaties de tegoeden zijn bevroren.

Op deze lijst staat Barakaat Telecommunications Company limited, dat naast zijn vestiging aan de Kievitlaan 16 in 't Veld – de lijst meldt ,,T'veld'' – vanuit Somalië zou opereren. Alle tegoeden van het wereldwijde conglomeraat Barakat – afwisselend op de lijst met één of twee a's – zijn volgens Bush bevroren. De organisatie Al Barakaat is in de ogen van de Amerikanen samen met Al Taqwa de belangrijkste financier van Al-Qaeda, de terreurorganisatie waar jacht op wordt gemaakt. Volgens Bush ,,beheren, investeren en distribueren'' zij kapitaal voor Al-Qaeda. De oprichter van het wereldomspannende Barakaat-concern zou nauwe banden hebben met Osama bin Laden. Oprichter Ahmed Nur Ali Jim'ale heeft die beschuldingen tegenover de Britse zakenkrant Financial Times afgewezen.

Volgens gegevens van de Kamer van Koophandel staan er op dit moment geen ondernemingen aan de Kievitlaan ingeschreven. De laatste firma die vanuit dit adres opereerde werd in augustus 1999 opgeheven. Het betrof hier een eenmanszaak met de naam ,,Al Barakaat'' die zich bezighield met ,,export alsmede handel in tweedehands auto's, zware voertuigen en onderdelen hiervan, schroot, ferro- en nonferrometalen''.

Bij de eenmanszaak werkten twee personen. Het bedrijf is in april 1997 opgericht door Khalid Saeed Choudhry, geboren in Karachi, Pakistan. Het telefoonnummer van dit bedrijf bestaat niet meer.

Een woordvoerder van justitie bevestigde vanmorgen dat de nieuwe lijst uit de VS bij het OM is ontvangen, maar hij wilde verder geen enkele nadere mededelingen doen, noch over de op de lijst genoemde (reeds niet meer bestaande) firma in Nederland noch over de vraag of er bankrekeningen bevroren zijn.

Buurtbewoners stellen dat Kievitlaan 16 een particuliere huurwoning betreft. Ten tijde van de inschrijving van Al Barakaat was er een asielzoekerscentrum gevestigd. De Verenigde Arabische Emiraten zouden meewerken aan het bevriezen van alle tegoeden van het Barakat-conglomeraat.