Uitgebalanceerd

Naam: Matthijs Voskuil (22)

Beroep: fotograaf

Ziekte: hypoglycemie

,,Je zou kunnen zeggen dat ik omgekeerde suikerziekte heb. Suikerpatiënten verdragen geen suiker omdat hun pancreas geen insuline afscheidt om die suiker af te breken. Mijn pancreas geeft daarentegen te veel insuline af. Als ik dus suiker eet, heb ik er meteen last van. Dan slaat de pancreas op hol omdat hij het gif wil verslaan. En ik kan dan last krijgen van hypo's waardoor ik bewusteloos kan raken. Maar ik ben er helemaal aan gewend, hoor, en kan er goed mee leven. Tijdens een fotoreportage bijvoorbeeld zorg ik altijd voor een reserveboterham in een zijvakje omdat je niet weet hoe lang het gaat duren. Je wordt er heel uitgebalanceerd van. Ook als we op stap gaan, gaan er koekjes of crackers mee. Je weet maar nooit. Het is dan misschien wel een ziekte, maar ik zie het meer als een verschijnsel waardoor je gezond moet leven. En dat is toch mooi meegenomen?''

    • Margot Poll