UIT DE TABOESFEER

Naam: Klaus de Jong (46)

Beroep: werktuigbouwkundige

Ziekte: manisch depressieve stoornis

,,Het is een afwisseling van extreme stemmingswisselingen. Dat is echt afschuwelijk. Beide fasen zijn slopend. Je werkt bijvoorbeeld door zonder te slapen, je steekt jezelf in diepe schulden omdat je niet kunt stoppen met geld uitgeven: doorgaan zonder de grenzen te zien. En daarna volgt het totale niets. Dan wil je alleen nog maar dood. Dan zit je op de bank en verschijnen er onder je voeten kale plekken op het kleed. Zo lang zit je daar dus al. Mensen die het niet weten begrijpen het niet. Begrijpen is ook een brug te ver. Begrip, daar zouden we veel aan hebben. En voorlichting is heel belangrijk. Laat het alsjeblieft geen taboe meer zijn. Ik heb mijn leven weer onder controle. Door regelmatig te leven leer ik omgaan met stemmingswisselingen. Ik heb ze nog wel, maar ik ben er aan gewend. Er zijn manieren om er goed mee te leven. Ik werk weer en ik heb een leuke vriendin. Zonder medicijnen zou me dat niet zijn gelukt. Die zijn essentieel – als je die weglaat, kun je me opscheppen.''

    • Margot Poll