Ster ICT-sector verbleekt razendsnel

Klanten van automatiseerders willen even geen nieuwe netwerken of software. In de eens florerende ICT-sector is het winstalarm nu oorverdovend. Vanmorgen was het de beurt beurt aan Getronics en PinkRoccade.

Lange wittebroodsweken zijn hem niet gegund. Peter van Voorst, bestuursvoorzitter van automatiseerder Getronics, belandde 1 juni dit jaar onverwachts op de hoogste stoel bij het bedrijf. Ruim twee maanden later moest hij voor het eerst in de geschiedenis van de onderneming bijna 600 mensen de poort wijzen in Amerika. Bovendien kondigde hij, ook voor het eerst in de historie van het bedrijf, een verlies aan van 169 miljoen gulden.

Vandaag mocht Van Voorst het even dunnetjes overdoen. Het bedrijfsresultaat voor dit jaar komt 20 procent lager uit dan eerder voorspeld, circa 1.000 mensen moeten omkijken naar een nieuwe baan en als klap op de vuurpijl schrijft de onderneming dit jaar in één keer een bedrag van 800 miljoen euro, bijna 1,8 miljard gulden, af aan goodwill.

Getronics, dat deel uitmaakt van de AEX-index, staat niet alleen in de malaise. De grootste automatiseerder van Nederland kreeg vandaag gezelschap van PinkRoccade, dat eveneens een winstwaarschuwing de deur uitstuurde. En al drie weken geleden kwamen de collega's van CMG naar buiten met sombere berichten. Het Nederlands-Britse bedijf schrapt 470 banen – zij het in Groot-Brittannië – en herriep de verwachting van een omzetstijging. De afgelopen jaren blakende automatiseringsbranche wordt wit om de neus.

Oorzaak is de inzakkende economie, waardoor klanten van de automatiseerders even geen trek meer hebben in allerlei nieuwe netwerken, software en computers. ,,Klanten willen lagere tarieven omdat ze zelf klem zitten en daarnaast stellen ze automatiseringsprojecten uit'', geeft Van Voorst als belangrijkste verklaring voor de terugval in de resultaten. Bij PinkRoccade zijn dezelfde argumenten te beluisteren.

Met name opdrachtgevers uit de sectoren telecommunicatie, luchtvaart en financiële dienstverlening snoeien het meest in hun IT-budgetten. Kostenreductie is daar het sleutelwoord. Volgens deskundigen komen de winstalarmen dan ook niet uit de lucht vallen. Of zoals een analist zegt: ,,We hielden er al rekening mee.''

De vooruitzichten zijn ook al niet rooskleurig. PinkRoccade ziet op dit moment geen aanwijzingen dat de bestedingen aan automatisering volgend jaar toenemen. Getronics zegt zich `voorzichtig' op te stellen de komende twaalf maanden en rept van `marktonzekerheid'. De bestuursvoorzitter van Getronics heeft niet geschroomd om het snoeimes te pakken. Inclusief de ontslagen in Amerika staan er binnenkort 1.600 mensen minder op de loonlijst, bijna 5 procent van het personeelsbestand. In Nederland moeten ruim 300 mensen opstappen. En ook bij PinkRoccade hebben de saneringen toegeslagen. Onlangs is de vestiging in Australië gesloten en andere kostenbesparende maatregelen worden ondernomen. Of er ontslagen vallen bij het vooral in Nederland actieve bedrijf is nog onbekend.

Bij Getronics zit nog eens extra pijn. Door een nieuwe boekhoudregel schrijft de onderneming 800 miljoen euro af aan goodwill die betaald is voor de overname van branchegenoot Wang in 1999. In het jaarverslag dat volgend jaar verschijnt, zal in het grafiekje met de winstontwikkeling een scherpe, diepe knik te zien zijn. Opnieuw schrijft Van Voorst daarmee geschiedenis. Maar zelf relativeert hij dat: ,,Ach, het is allemaal boekhoudkunde. We verdienen en verliezen er geen euro meer mee. Operationeel draaien we nog steeds behoorlijk.''

    • Mark Houben