Spanje

Afghanistan

Met een vooruitziende blik heeft het Culturele Centrum van La Caixa in Barcelona een wel heel actueel onderwerp voor een expositie bedacht: Afghanistan. Aanleiding waren de verwoestingen van de enorme boeddhabeelden door de Talibaan. Wat daarna kwam kon het museum nog niet bevroeden. Aan de hand van foto's, films, boeken, grafvondsten en kunstobjecten vertelt de tentoonstelling Afganistan, una historia milenaria in grote stappen de geschiedenis van het door invasies en stammenoorlogen geteisterde gebied, van de bronstijd tot en met de twintigste eeuw. De historische voorwerpen op de expositie, 230 in getal, zijn volgens het museum nog net op tijd `gered' van de `destructiepolitiek` van het Talibaan-bewind. De meeste komen uit het museum van Kabul en zijn ondergebracht in musea in onder meer Berlijn, Parijs en St. Petersburg. De voorwerpen verraden onder meer Perzische, Chinese en Indiase invloeden. De recentere geschiedenis wordt geschetst aan de hand van foto's die het fotobureau Magnum maakte tijdens de Russische invasie en de burgeroorlog van de jaren tachtig en negentig. Een verfilmd reisverslag uit de jaren twintig met beelden uit steden als Kabul en Kandahar laat zien hoe de straten er ooit hebben uitgezien.

Afghanistan, una historia milenaria t/m 23 dec in Cultureel Centrum La Caixa, Passeig de San Joan 108, Barcelona. Di-za 11-20u, zon en feestdagen 11-15u. Toegang gratis. Inl 00-34934588907.

De expositie verhuist in februari naar Parijs.

Burgeroorlog

De Spaanse burgeroorlog (1936-1939) was een van de eerste oorlogen die geheel door fotografen is vastgelegd. In het Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) in Barcelona is een fototentoonstelling te zien met foto's die aan beide zijden van de frontlinies zijn gemaakt. Het is een indrukwekkend tijdsbeeld geworden met vaak schrijnende en ontroerende foto's, die worden aangevuld met brieven en documenten. Het zijn niet alleen de bekende foto's van beroemde fotografen als Capa die indruk maken. Juist ook de minder bekende opnamen van naamloze fotografen en de soms onbeholpen kiekjes van amateurs geven de oorlog een extra bitter, persoonlijk gezicht.

foto's uit de Spaanse Burgeroorlog t/m 13 jan in Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), Palau Nacional, Parc de Montjuïc, Barcelona. Di-za 10-19u, zo 10-14u30. Inl 00-34936220375.

Engels toneel

Het komt niet vaak voor dat een niet-Spaans gesproken produktie bezocht kan worden in Madrid. Een coproductie van de Engelse Out of Joint company en het Royal Court Theatre doet de Spaanse hoofdstad aan met een Engels gesproken toneelstuk. Ze spelen een stuk van Judy Upton over een zekere Suzanne, een voortvarend meisje - met een moeder en een geadopteerde zoon - op zoek naar het geluk in een leuke baan, een aardig woonstekje en een ideale relatie, maar helaas lukt dat allemaal niet zo best.

Suzanne van Judy Upton. In Teatro de la Abadía, Sala José Luis Alonso, Calle Fernández de los Ríos 42, Madrid. T/m 17 nov, 21.30 uur. 003491 448 1627.

En verder

Erotiek van Picasso t/m 29 jan in het Picasso Museum, Barcelona 00-34933196310; Meesterwerken uit de Hermitage t/m 9 dec in Museu Nacional d'Art de Catalunya, Palau Nacional, Barcelona 00-34936220375; Haarmuseum van Raffel Pagés, Barcelona 00-34932151469; Paul Taylor Dance Company t/m 10 nov in Teatro de la Zarzuela 00-34915245400'.