Selectie Theater

Vreemde Vreemdgangers

Ironisch cabaretcommentaar van Nilgün Yerli op Nederlandse omgangsvormen van tegenwoordig. 10 nov Haaksbergen De Bouwmeester, 14 nov Purmerend De Purmaryn, 15 nov Alkmaar De Vest.

Shirley Valentine

Trudy Labij speelt de solokomedie van Willy Russell vinniger dan haar voorgangsters; voor haar spreekt het vanzelf dat ze uit haar slaafse huwelijk zal breken. 10 nov Heerenveen Posthuistheater, 12 t/m 14 nov Den Haag Koninklijke Schouwburg.

Leenane Trilogie

Boerendrama van Martin McDonagh door Zuidelijk Toneel Hollandia over het gruwelijke Ierse dorpje Leenane, waar moorden en treiteren het favoriete tijdverdrijf is. Het door regisseur Johan Simons fraai gemonteerd drieluik eindigt in een schitterende, cabareteske act van Fedja van Huêt en Wim Opbrouck. 8 t/m 10 nov Eindhoven Stadsschouwburg.

Teer

Variété op dun ijs, in absurdistische scènetjes door het duo Droog Brood (Bas Hoeflaak en Peter van de Witte). 10 nov Alkmaar De Vest, 15 nov Delft De Veste.

Kaaljakkers

Tragikomische jubileumvoorstelling van Het Volk waarin drie vagebonden strijden tegen de sloop van hun pand en tegen het mannelijk overmogen. 8-9 nov Eindhoven, Plaza Futura, 10 nov Amstelveen, Schouwburg, 13 nov Zwolle, Schouwburg Odeon, 14 nov Vlaardingen, Stadsgehoorzaal, 15 nov Zaandam Zaantheater.

En verder

Foxtrot Tintelend vernieuwde versie van de jaren-dertig musical van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink, met Paul de Leeuw, Carice van Houten, Jenny Arean, Sanne Wallis de Vries en vele anderen. Geëngageerd en grappig tegelijk. T/m 28 dec Rotterdam Oude Luxor; Rex Oedipus naar het heden vertaald, in een compacte musicalbewerking van Ad en Koen van Dijk, met Ryan van den Akker of Maaike Widdershoven, Rob Pelzer en Wim van den Driessche. Raak getypeerde hoofdpersonen, stijlvolle enscenering en een paar memorabele liedjes. 9, 10 nov Utrecht Stadsschouwburg; 13, 14 nov Groningen Stadsschouwburg; 15 nov Drachten De Lawei; I Fossili De heren van Don Quishocking kijken met ironisch getinte weemoed terug op hun verleden als geciseleerd cabaret-ensemble. 10 nov Heerde Cultureel Centrum.