Selectie Televisie & Radio

ACTUALITEITEN

B&W. Eerste stadsdebat tussen een groot aantal allochtone en autochtone Amsterdammers met minister Van Boxtel en burgemeester Cohen over angsten, vooroordelen en onzekerheden na de aanslagen van 11 september. Ned.3, 19.30-20.00u.

Netwerk. Aandacht voor de hoger beroepszaak-Brongersma met daarin de centrale vraag of euthanasie gerechtvaardigd is als iemand levensmoe is. Verder een debat over de positie van arme landen op de Wereldhandelsconferentie in Qatar die morgen begint. Ned.1, 20.30-21.00u.

Koppen. Onder meer een reportage over het faillissement van de Belgische vliegmaatschappij Sabena en de meer dan 7.000 mannnen en vrouwen die op straat komen te staan. VRT, 22.00-22.20u.

Nova. Gesprek met oud-minister van Economische Zaken Hans Wijers over oplossingen voor KPN en een reportage over de verschillen in het uitvaardigen van arrestatiebevelen in de diverse Europese landen. Ned.3, 22.27-22.55u.

Heilig vuur. Een portret van de familie Martens, die ruim twee jaar geleden een baby met een `open ruggetje' kreeg en binnen een paar dagen moest besluiten een einde aan dat leven te maken. En aandacht voor het toneelstuk Varkens/Boeren van het Zuidelijk Toneel Hollandia over de gevolgen van de varkenspest-epidemie. Ned.1, 22.30-23.00u.

DOCUMENTAIRES

Van gewest tot gewest. Onder meer een reportage over een groep van zestien jonge boeren in het Friese Ooststellingerwerf die uitgaan van het idee dat de opbrengst verbetert door het gezonder maken en houden van de veestapel. Ned.3, 19.00-19.30u.

Noorderlicht. Naar aanleiding van het 10-jarig bestaan van Noorderlicht een herhaling van een gesprek uit de begindagen van het programma met astrofysicus dr. Vincent Icke over de grootte en ouderdom van het heelal. Ook een gesprek met de Britse geoloog dr. Keith James over het schuiven der continenten. Ned.3, 20.00-20.30u.

Tiere vor der Kamera. Na de winter, als het ijs gesmolten is, neemt de ijsduiker bezit van de meren in de Noord-Amerikaanse wildernis. Afl.: Eistaucher - die Stimme der Wildnis. ARD, 20.15-21.00u.

Histories. Le chemin des dames is een mooie naam voor een vreselijke plek in de buurt van Verdun. Het was een sterke Duitse verdedigingslinie, waarop het Franse leger zich te pletter liep en aanleiding werd voor muiterij. Afl.: Le chemin des dames. Canvas, 20.55-21.45u.

Africa - Southern Treasures. Over hoe aan het einde van het Apartheids-regime in Zuid-Afrika een vrouw probeert de eerste zwarte mijndirecteur te worden. Ook stimuleert zij veel families om milieubewuster te leven en zo de natuurlijke schoonheid van het land te bewaren voor toekomstige generaties. NGC, 21.00-22.00u.

Lang leve... Portret van een groep mannen die na een mislukt huwelijk de draad weer probeert op te pakken. Sommigen zijn op zoek naar een nieuwe liefde in hun leven, anderen blijven onzeker achter in hun half ingerichte huis. Als je sinds je twintigste gewend bent dat je echtgenote je leven indeelt, valt het zwaar als je zelf moet strijken en koken. Ned.3, 21.10-22.00u.

Der Mann, der die NATO verriet - Topspion Topas. Portret van Rainer Rupp die topspion was voor de KGB en de DDR. Tot 1989 voorzag hij het Oosten van uiterst geheime informatie en stukken vanuit het NAVO-hoofkwartier in Brussel. ARD, 21.45-22.30u.

Hitler's holocaust. Vijfde deel in een serie over de gebeurtenissen die geleid hebben tot de uitroeiing van de joden in de Tweede Wereldoorlog. Na D-day in 1944 is het nog slechts een kwestie van tijd voordat de Duitsers door de geallieerden onder de voet zijn gelopen. Maar in de tussentijd doen de nazi's er alles aan om zoveel mogelijk joden in hun nederlaag mee te trekken. Afl.: Verzet. Ned.1, 23.00-23.50u.

PRAATPROGRAMMA

Man/vrouw. Piet en Marja van Dijk praten over hun zoon Marien die lijdt aan een spierziekte die zijn lichaam steeds verder aantast. Hoe gaan ze daarmee om en hoe heeft dit hun huwelijk en toekomstverwachtingen veranderd? Afl.: Als je kind ongeneeslijk ziek is. Ned.2, 21.25-22.05u.

Rondom tien. Debat met Nederlanders over de vragen of het goed is om wijn uit de kerstpakketten voor moslims te halen en hoever moslims mogen gaan in hun afwijzing van homoseksualiteit. Met onder meer columniste Heleen Crul, Volkskrant-journalist Sander van Walsum en de Nederlandse moslim Jan Beerenhout. Ned.1, 21.45-22.30u.

Barend & Van Dorp. Gesprek met acteur Piet Römer die de rol van inspecteur De Cock speelt in de serie Baantjer. Verder filosoof en dichter Maarten Doorman die ook verbonden is aan de universiteit van Maastricht. RTL4, 22.30-23.30u.

KUNST & MUZIEK.

Andrea Bocelli. De Italiaanse zanger Andrea Bocelli neemt de kijker mee naar bijzondere plaatsen in Toscane. Met muziek van zijn nieuwe cd Cieli di Toscana. Ned.2, 20.28-21.25u.

Stardust. Gesprek met regisseur Lone Scherfig over de komedie Italian for beginners, de eerste `vrouwelijke' Dogma-film. Ook praat de Duitse actrice Hannelore Elsner over haar rol in Die Unberührbare. Ned.3, 23.52-0.22u.

Film 2001. Vanavond aandacht voor de actiefilm Kiss of the dragon en Harry Potter and the Philosopher's Stone. BBC1, 0.45-1.15u.

FILM

Dead Calm (Phillip Noyce, 1989, Australië). Nagelbijter met Nicole Kidman, Billy Zane en Sam Neill. Zie Film-vooraf. RTL5, 20.00-21.50u., met reclame.

Stepmom (Chris Columbus, 1998, VS). Staaltje soap over de machtsstrijd tussen Susan Sarandon en Julia Roberts, respectievelijk de ex en de nieuwe vriendin van Ed Harris, waarin het gaat om het moederen over de kinderen uit het gestrande huwelijk. Gelukkig krijgt een van de duellerende dames kanker. Net5, 20.30-22.50u., met reclame.

The Guardian (William Friedkin, 1990, VS). Vaardige maar potsierlijke griezelfilm van de regisseur van The Exorcist. Britse gouvernante Jenny Seagrove blijkt baby's te offeren aan een boom. Net5, 22.50-0.20u., met reclame.

Wedle wyroków twoich... (Jerzy Hoffman, 1984, Polen/West-Duitsland). Onverbloemd sentimenteel anti-oorlogsdrama over de vele ontberingen van een voortvluchtig joods meisje in bezet Polen. ZDF, 0.15-1.50u., tweetalig.

Netchaiev est de retour (Jacques Deray, 1991, Frankrijk/Italië). Vrijwel onvertoond gebleven thriller naar roman van Jorge Semprun. Spionagedienstdirecteur Yves Montand zit in de maag met terugkeer naar Parijs van zijn zoon, een beruchte terrorist. ARD, 1.25-3.05u., tweetalig.

Welcome to Blood City (Peter Sasdy, 1977, Engeland/Canada). Tweederangs sciencefiction-western over computergestuurd stadje waarin men onkwetsbaarder wordt naarmate men meer stadgenoten neerschiet. BBC1, 1.50-3.25u.

Der Schrei der schwarzen Wölfe (Harald Reinl, 1972, West-Duitsland). Avonturenfilm naar Jack London's roman Cry of the Black Wolves. Van moord verdacht pelsjager versus medemens en elementen in het Alaska van 1903. Opgenomen in Zwitserland. Morgen, ARD, 10.35-12.00u.

The King of Comedy (Martin Scorsese, 1983, VS). Niet helemaal gelukte tragikomedie over honger naar publieke erkenning. Robert De Niro als middelmatige komiek voor wie wensdroom en realiteit door elkaar lopen en die een televisieoptreden probeert af te dwingen door zijn favoriete komiek Jerry Lewis te gijzelen. Morgen, SBS6, 13.05-14.55u., met reclame.

RADIO

Kunststof. Gast is de Antilliaanse schrijver Frank Martinus Arion van wie een nieuwe verhalenbundel verscheen. De schrijver wordt achtervolgd door het succes van zijn debuut, dat hij al in 1973 schreef: Dubbelspel. Een gesprek over ruim dertig jaar schrijverschap. Radio 1, 19.04-20.00u.

Storing. Eerste aflevering van een twintigdelige portrettenserie over de grootste Nederlandse radiostations. Met fragmenten uit programma's, korte interviews met programmamakers, presentatoren en de baas van de zender. Vanavond Arrow Classic Rock Radio. Radiokenner en freelance journalist Paul van Liempt beoordeelt de stations. Radio 1, 20.04-21.00u.

De avonden. Na het uitzicht van vormgever Jop van Bennekom van het RE-magazine in Amsterdam een gesprek met Judith Koelemeijer over haar boek Het zwijgen van Maria Zachea. Verder aandacht voor het gedicht De dood en het meisje van Toine Moerbeek en in het tweede uur een portret van de Engelse band Arco. Tot slot een historisch geluid. 747AM, 22.02-24.00u.

Sesjun. Optreden van het Amerikaanse David Sanchez Kwintet met o.a. saxofonist David Sanchez en Edsel Gomez op piano. Radio 4, 23.00-24.00u.

MadiwodoVPRO. Het laatste deel van de radioregistratie van de voorstelling Lazarus waarin lang geleden overleden Rotterdammers `tot leven komen'. In deze aflevering gaat het om een arbeider die bij de mislukte revolutie-bijeenkomst van Troelstra door een verdwaalde kogel werd getroffen en de executie van een boef. Met toelichtingen van acteur Paul Rötger en regisseur Peter Sonneveld. Morgen, 747AM, 11.02-12.00u.

Ophef & vertier. Onder meer een gesprek tussen conservator Arjan de Koomen van het Rijksmuseum die zich ,,een apostel van de Rococo'' noemt en ontwerpster Maroeska Metz over het gebruik van krullen en grillige ornamenten in ontwerpen. Verder de 81-jarige dichter Guillaume van der Graft (pseudoniem voor dominee Willem Barnard) en cabaretière Nilgün Yerli. Morgen, 747AM, 14.02-16.00u.