Selectie Muziek

Yo-Yo Ma

De solist Yo-Yo Ma geeft op 13 nov 20u15 in het Amsterdamse Concertgebouw een voorproefje op zijn `Zijderoute-festival' dat daar van 25 januari t/m 3 februari volgend jaar plaatsvindt. Op het programma van het concert bij het Orchestra National de Lyon olv David Robertson de Nederlandse première van het `boeddhistisch' celloconcert The six realms van Peter Lieberson en het celloconcert in C van Haydn. Verder: de Sonata piano e forte van Gabrieli en de suite De wonderbaarlijke mandarijn van Bartók.

Verdi Requiem

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Nederlands Concertkoor geven uitvoeringen van het Requiem van Verdi olv Carlo Rizzi. Solisten zijn Elena Prokina, Yelena Manistina, Tito Beltran en Peter Rose. 15 nov 20u 15 MC Vredenburg Utrecht; 16 en 17 nov 20u15 De Doelen Rotterdam.

Sabine Meyer

De klarinettiste Sabine Meyer geeft 9 nov 20u15 in de serie Grote Solisten in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw een concert met het Combattimento Consort Amsterdam olv Jan Willem de Vriend. Op het programma het derde klarinetconcert van Stamitz en het klarinetconcert KV 622 van Mozart. Verder: de symfonie nr 44 Trauer van Haydn en de symfonie in g van Rosetti.

Bach

Toonkunst Utrecht en Concerto Amsterdam geven 11 nov 15u een uitvoering van de Hohe Messe van J.S. Bach in MC Vredenburg in Utrecht. Solisten zijn Johannette Zomer, Willeke te Brummelstroete, Robert Getschell en Werner van Mechelen.

Hagai Shaham

De violist Hagai Shaham en de pianist Arnon Erez geven 9 nov 20u een recital in de Maartenskerk in Doorn. Op het programma muziek van Mozart, Prokovjev, Grieg, Bloch en Hubay.

Rumor Festival

Een avontuurlijk triple bill op het snijvlak van improvisatie, compositie, beeld en geluid, dat is het Rumor Festival. 8 November (20u15) treden in het Rotterdamse theater Lantaren/Venster achter elkaar op de solopianiste Marilyn Crispell, het experimentele audio-visuele LOOS ensemble en het Belgische Dead Man Ray, dat bestaat uit leden van onder andere Kiss My Jazz, Daan Profools en dEUS.

Mark Whitecage Trio

De redelijk onbekende rietblazer Mark Whitecage wordt vaak vergeleken met grootheden als Eric Dolphy, Ornette Coleman, Oliver Lake en Sonny Simmons. Zijn schaarse optredens heeft de freebopper nooit verder gebracht dan de status van 'fijnproeverslieveling'. Deze week treedt Whitecage maar liefst twee keer op in Nederland. 9 november speelt hij in het Amsterdamse BIMhuis, 11 nov in Nighttown in Rotterdam.

Atman

Het Italiaanse kwartet Atman mengt vrije improvisatie, cutting edge jazz en hedendaags klassieke muziek tot een geheel waar de luisteraar zich niet zomaar aan kan onttrekken. Op 10 november speelt de groep in het SJUhuis in Utrecht.

Murray, Blythe & Niehove Trio

David Murray behoort tot de absolute top van de hedendaagse tenorsaxofoon. Hij is regelmatig in Nederland te horen maar deze week toert hij met zijn voormalige docent Arthur Blythe en dat is toch wel wat bijzonders. Ondersteuning is in handen van het Nederlandse Niehove Trio. Het vijftal treedt op 13 november op in Theater Romein in Leeuwarden en staat op 15 november op het podium van het Amsterdamse BIMhuis.