Selectie Films

A.I. Artificial Intelligence

Door Stanley Kubrick bedacht project werd postuum voltooid door zijn vriend Steven Spielberg, mede als hommage aan 2001, A Space Odyssey. In de toekomst wil een volmaakt robotkind, met bewustzijn en gevoel (Haley Joel Osment), net als Pinocchio zo graag een echt jongetje worden. Spielberg haalt er meer sprookjes bij, in knappe, soms iets te vet aangezet, maar veelduidig entertainment. Amsterdam: Pathé Arena en de Munt. Den Haag: Metropole. Groningen: Pathé. Hulst: De Koning van Engeland. Utrecht: Rembrandt.

Apocalypse now redux

Opnieuw gemonteerde, 53 minuten langere versie van Francis Ford Coppola's klassieker uit 1979, waarin Marlon Brando nu Amerikaanse kranten vol oorlogspropagande voorleest aan Vietnamese kinderen. Redux is eerder een universele anti-oorlogsfilm geworden dan specifiek een anti-Vietnamfilm. Amsterdam: Bellevue Cinerama/Calypso. Groningen: Poelestraat. Nijmegen: Lux.

The Discovery of Heaven

Regisseur Jeroen Krabbé maakt hoogste budget voor een Nederlandse film (30 miljoen gulden) waar in onberispelijke, Engelstalige verfilming van Harry Mulisch' De ontdekking van de hemel. Magistrale Stephen Fry excelleert als Onno Quist alias Hein Donner temidden van zeer goede overige acteurs. Ideale middenweg tussen Amerikaanse en Europese cinema, die meer bewondering dan betrokkenheid oproept. In meer dan 62 theaters.

Sexy Beast

In Engelse debuutfilm van clipregisseur Jonathan Glazer krijgt gepensioneerde gangster (Ray Winstone) aan de Costa del Sol bezoek van levensgevaarlijke ex-collega (Ben Kingsley) en van een manshoog konijn. Absurde noodlotstragedie met theatrale structuur imponeert door razend knap acteren en een schitterend gebruik van geluids- en montage-effecten. Amsterdam: Pathé Tuschinski Arthouse, De Uitkijk, Pathé Arena. Den Haag: Metropole. Groningen: Poelestraat. Nijmegen: Lux. Rotterdam: Cinerama. Utrecht: Springhaver.

En verder

Blackboards Gouda: Filmhuis Gouda. Sittard: Filmhuis Het Domein. Zaandam: De Fabriek; The Circle Amsterdam: Filmmuseum; Crouching Tiger, Hidden Dragon Alblasserdam: De Wipmolen. Arnhem: Filmhuis Arnhem; Memento Utrecht: Springhaver; Moulin Rouge in meer dan 33 theaters; Nynke in meer dan 36 theaters; La Pianiste in meer dan 13 theaters; Ressources Humaines Breda: Chassé; Songs from the Second Floor Amsterdam: Filmmuseum. Eindhoven: Plaza Futura. Leeuwarden: Filmhuis Leeuwarden. Utrecht: 't Hoogt; Spy Kids Den Helder: Cinema Zevenskoop. Schiedam: Filmhuis Schiedam; La Stanza Del Figlio Amsterdam: Cinecenter. Eindhoven: Plaza Futura. Emmen: Euro. Nieuwegein: Plaza. Nijmegen: Lux. Utrecht: Springhaver; Together Amsterdam: Cinecenter. Delft: Filmhuis Lumen. Utrecht: Springhaver. Zandvoort: Cinema Circus Theater; Yi Yi Apeldoorn: Gigant. Enschede: Concordia Cinema. Veenendaal: Hofpleintheater. Bergen: CineBergen.