Sashimi van Ono

De belangstelling voor de Japanse keuken neemt toe. Niet alleen in winkels die in Japanse producten zijn gespecialiseerd, ook in natuurvoedingswinkels kun je verschillende soorten miso, een gefermenteerde pasta van sojabonen, granen of rijst, en noedels kopen. Op de hacho-miso en mugi-miso staan de verschillende rijptijden vermeld. Maak van zo'n zakje snelle misosoep en voeg daar bijvoorbeeld wat gesneden paddestoelen, vis of groenten, wier of tofu aan toe. Doe nog wat Japanse noedels in de soep en je hebt een maagvullende maaltijd. Bij uitgeverij Tirion verscheen onlangs het kookboek Retour Japan, zoektocht naar culinaire schoonheid. In dit boek recepten van uitstekende koks als Jean Beddington, Ron Blauw en Mandy de Jong die voor inspiratie naar Japan reisden. Tip voor een sinterklaascadeau?

Vandaag een recept voor schol in olijfolie en soja van Tadashi Ono, die in New York (106 East 57 Street) een restaurant heeft dat zijn naam draagt. Een gerecht met rauwe vis, voor 4 personen.

Bereiding: Snijd de kakelverse scholfilet in lange repen. Roer olijfolie, citroensap, soja en cayennepeper door elkaar. Leg de visrepen in een waaiervorm op de borden, die minstens een uur in de koelkast hebben gestaan. Leg een torentjes radijs bij de punt van de waaier. Bestrooi de vis met tomaat en bieslook. Schep de saus om de waaier, langs de rand van het bord. Garneer met basilicum.

    • Anne Scheepmaker