Postuur Utrechtse verkrachter bekend

Niet alleen de werkwijze van de man die eind oktober een 16-jarig meisje verkrachtte, lijkt op die van de Utrechtse serieverkrachter die in 1995 en 1996 zeker achttien maal toesloeg. Ook zijn postuur vertoont overeenkomsten.

Volgens de Utrechtse politie zijn zowel zijn lengte (1.75 meter) als het gezette postuur en bolle gezicht overeenkomstig. Zijn leeftijd wordt tussen de 25 en 40 jaar geschat. Omdat de verkrachter een helm droeg, konden slachtoffers zijn gezicht moeilijk onderscheiden. Politiewoordvoerder T. Aling: ,,Het enige verschil met destijds is dat hij zich nu op een scooter voortbeweegt.''

De politie heeft gisteravond na een extra uitzending van het televisieprogramma Opsporing verzocht 180 tips binnengekregen, voornamelijk over het signalement van de verkrachter. Uit de reconstructie die P. Zorko, coördinator van het nieuwe recherchebijstandsteam, gisteravond maakte, bleek dat het in oktober verkrachte meisje op dezelfde manier is bedreigd als de vrouw die twee dagen eerder in Utrecht-Oost werd gedwongen plaats te nemen achterop een scooter. Politiewoordvoerder Aling omschrijft de verkrachter als ,,iemand die constant in herhaling valt en niet te stoppen is''.

Het 16-jarige meisje fietste op 24 oktober over de slecht verlichte Kees Boekelaan in Bilthoven. Een donkerkleurige scooter naderde haar van achteren. De bestuurder dwong haar onder bedreiging van een mes op de buddyseat van zijn scooter te gaan zitten. Vervolgens reed hij met haar het bos in. Hij bond haar op een verlaten plek vast aan een boom, plakte haar mond af en verkrachtte haar volgens Zorko meerdere malen. Pas uren later werd zij in het bos gevonden. De vrouw die op 22 oktober op dezelfde manier werd aangehouden, wist te ontkomen door van de scooter af te springen en hard weg te rennen.

Sinds zij in mei van dit jaar het onderzoek naar de serieverkrachter voorlopig afsloot, heeft de politie twee of drie nieuwe mogelijke daders bij haar onderzoek betrokken. Een van hen was de thrillerauteur Gerhard Hormann, die in 1999 zijn boek Dubbel bedrog baseerde op de zaak van de Utrechtse serieverkrachter. Hij werd vorige week donderdag ondervraagd, omdat hij in zijn boek ,,dicht bij de waarheid zou zitten'', zo laat zijn uitgever Luitinghh-Sijthoff weten. In het kader van een DNA-onderzoek stond hij wangslijm af. De Utrechtse politie ontkent dat de inhoud van het boek heeft geleid tot het verhoor.