Politie in Guinee treedt fors op tegen studentenprotesten

De politie in de West-Afrikaanse staat Guinee is gisteren voor de vierde keer in acht dagen hard opgetreden tegen studenten die protesteerden tegen een referendum dat komende zondag wordt gehouden. Die volksraadpleging over een grondwetswijziging moet president Lansana Conté in staat stellen om zich bij de verkiezingen van 2003 opnieuw verkiesbaar te stellen.

De huidige grondwet schrijft voor dat een president opstapt als hij twee ambtstermijnen heeft gediend. De oppositie heeft opgeroepen tot een boycot van het referendum.

Op verschillende plaatsen in de hoofdstad Conakry kwam het gisteren tot botsingen tussen studenten en politie. Demonstranten scandeerden leuzen, blokkeerden straten en gooiden met stenen. De politie verrichtte een groot aantal arrestaties en zette traangas in. Hoeveel gewonden zijn gevallen, is niet bekend.

Zondag, maandag en vorige week woensdag liepen demonstraties ook al uit op gewelddadige confrontaties. Voor de regering was dat reden om alle scholen tot volgende week donderdag te sluiten. Ze kondigde aan dat hard zal worden opgetreden tegen ,,relschoppers''. Demonstraties zijn sinds 1993 in Guinee verboden. Volgens Amnesty International worden politieke tegenstanders regelmatig zonder vorm van proces opgepakt, gemarteld of vermoord.

President Conté is pas de tweede president van Guinee sinds de onafhankelijkheid van Frankrijk in 1958. Hij greep de macht in 1984 na de dood van dictator Sekou Touré. Hij won de eerste vrije verkiezingen in 1993 en werd vijf jaar later herkozen.

Beide verkiezingen werden overschaduwd door incidenten. Oppositiepartijen klaagden over fraude, intimidatie en geweld.