Pakistan wil propaganda van Talibaan beëindigen

Pakistan heeft de ambassadeur van de Talibaan in Islamabad, Abdul Salam Zaeef, gezegd de ambassade niet langer te gebruiken voor propaganda tegen derde landen.

Zaeef, die de laatste weken is uitgegroeid tot het gezicht van de Talibaan, heeft vanuit de tuin van de ambassade in Islamabad regelmatig persconferenties gehouden. Daarin beschuldigde hij de Verenigde Staten van ,,terrorisme'' en ,,genocide'' naar aanleiding van de Amerikaanse aanvallen op Afghanistan. Een woordvoerder van het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei gisteren dat Zaeef eerder deze week is ,,herinnerd'' aan de diplomatieke regels. Het was onduidelijk of de Pakistanen Zaeef hebben gezegd te stoppen met zijn persconferenties of dat zij hem hebben opgedragen bepaalde onderwerpen te mijden. Sinds Zaeef op het departement moest verschijnen heeft hij geen persconferentie meer gehouden.

Zaeef zou tijdens een diner met Pakistaanse hoofdredacteuren hebben gezegd dat hij geen persconferenties meer mag houden, zo heeft een van de aanwezigen op basis van anonimiteit gemeld tegenover het Amerikaanse persbureau AP. Zaeef zou hebben gezegd dat de Talibaan niet willen protesteren tegen de Pakistaanse maatregel omdat ,,wij de banden met Pakistan niet willen schaden''. Pakistan is ,,voor ons de enige open deur naar de buitenwereld'', aldus Zaeef.

De Talibaan hebben in het buitenland alleen diplomatieke vertegenwoordigingen in Pakistan. Behalve de ambassade in Islamabad hebben de Talibaan consulaten in Karachi, Quetta en Peshawar. Vanochtend meldde het Afghaanse persbureau AIP dat de Talibaan hun consulaat in Karachi, de grootste stad van Pakistan, binnen drie dagen moeten sluiten op last van de Pakistaanse autoriteiten. Een reden werd niet gegeven.

Zaeef herhaalde gisteren nog eens dat de Talibaan niet van plan zijn Osama bin Laden uit te leveren. Zaeef zei verder dat de Afghanen door zullen vechten tegen de Verenigde Staten, ,,als het nodig is nog honderd jaar''.