Oranjefonds voor bruidspaar

Kroonprins Willem-Alexander en Máxima krijgen voor hun huwelijk een `Oranjefonds' cadeau. Dit fonds gaat initiatieven financieren die de verschillende culturen in de Nederlandse samenleving moet verbinden. Dit heeft het Oranjecomité dat het huwelijksgeschenk voorbereidt vanmiddag bekendgemaakt.

Alleen initiatieven op het gebied van jeugd, sport, cultuur of onderwijs komen in aanmerking voor een bijdrage uit het fonds. Het fonds blijft ook na het huwelijk bestaan en wordt gevuld met donaties van Nederlanders. De komende maanden gaat het Oranjecomité acties ondernemen om voor het Oranjefonds gelden bijeen te brengen.

Na de verloving, eind maart, mochten burgers via internet hun cadeautips doorsturen. Het comité heeft het idee voor het fonds gekozen uit 1.500 binnengekomen suggesties.

Over een cadeau in de `persoonlijke sfeer' heeft het comité nog geen besluit genomen. ,,Maar het moet iets worden in de huis- en/of tuin-sfeer omdat het paar zoiets dagelijks gebruikt en er dan ook écht iets aan heeft', aldus voorzitter Hans Wijers.

Marco Borsato en Sita (van Starmaker/ K-otic) gaan het nationale huwelijkslied zingen dat op 1 februari, de dag voor het huwelijk, in de Amsterdamse Arena ten gehore wordt gebracht. De Provinciale Staten beslissen welke 50.000 ,,verdienstelijke burgers' in de Arena aanwezig mogen zijn. Het liefdesduet `Lopen over het water' gaat over ,,het overwinningsgevoel dat je krijgt wanneer je kiest voor de vrouw van je leven', aldus het comité. De cd ligt vanaf half december in de winkel. De opbrengst gaat naar het Oranjefonds.

Gerectificeerd

Oranjefonds

In het bericht Oranjefonds voor bruidspaar (in de krant van donderdag 8 november, pagina 1) staat een citaat dat wordt toegeschreven aan Hans Wijers. Het citaat is echter van Pieter Beelaerts van Blokland, die voorzitter is van het Nationaal Oranjecomité. Wijers wordt voorzitter van het Oranjefonds.