Oppositie in Ghana eist opheldering over omkoopaffaire

De oppositie in het parlement van Ghana eist volledige openheid van zaken van de Ghanese voetbalbond nu er sterke aanwijzingen zijn over omkoping door Nigeriaanse officials. Dat zou zijn gebeurd op 29 juli, toen Ghana het cruciale kwalificatieduel voor het wereldkampioenschap in de Afrikaanse zone met 3-0 verloor van Nigeria verloor.

Dat was de eerste zege van Nigeria tegen Ghana sinds 17 jaar en garandeerde de ploeg een startbewijs voor het WK in Japan en Zuid-Korea in 2002. Na de wedstrijd in de Nigeriaanse stad Port Harcourt kregen spelers en officials van Ghana contant 25.000 Amerikaanse dollars, 61.500 gulden, die ze onderling mochten verdelen.

De voorzitter van de Ghanese voetbalbond, Ben Koufie, erkende dit zonder dralen tegenover het plaatselijke radiostation Joy FM Radio. ,,In alle openheid hebben we dat geld gekregen'', zei Koufie. Hij heeft het geld naar eigen zeggen in ontvangst genomen en wilde het eerst teruggeven. Totdat hem werd verteld dat ,,elk bezoekend team zo werd behandeld''. Vervolgens nam hij het geld aan.

,,Iedereen in de ploeg kreeg zijn deel, behalve de afgevaardigde minister van Sport Joe Aggrey'', biechtte Koufie op. ,,Bij het verdelen van het geld waren ook journalisten aanwezig. We ontdekten dat we hen waren vergeten, dus we hebben hen verzekerd dat ze ook wat zouden krijgen.''

Aggrey bevestigt dat hij bedankte voor zijn deel, maar bezweert dat de wedstrijd niet was verkocht. ,,De jongens hebben gespeeld voor wat ze waard waren'', zei Aggrey. Leden van de oppostie van het Nationaal Democratisch Congres in Ghana eisen echter een volledig onderzoek en willen dat Koufie en Aggrey meteen worden geschorst.

Hoge commissaris Sam Okechukwum uit Ghana bagatelliseerde de affaire die het land in rep en roer heeft gebracht. Van omkoping is volgens hem beslist geen sprake. ,,Het geld is een persoonlijke gift van de gouverneur, vrij gegeven en vrij ontvangen. Daar was niets geheimzinnigs aan. De gouverneur doet dat ook bij andere teams.''

De wereldvoetbalbond FIFA heeft de Franse voetbalfederatie (FFF) een boete opgelegd van ongeveer 186.000 gulden. De FIFA bestraft de Franse bond wegens de onregelmatigheden tijdens de oefenwedstrijd van Franrijk tegen Algerije op 6 oktober. De wedstrijd werd eerst onderbroken en later zelfs gestaakt, nadat Algerijnse supporters het veld op kwamen. Zeventien fans werden gearresteerd.

Voor het beladen duel in Parijs werd de Franse stervoetballer Zidane, die van Algerijnse afkomst is, nog met de dood bedreigd. Algerije is een oude kolonie van Frankrijk. Beide voetballanden hadden sinds de onafhankelijkheid van Algerije in 1962 niet meer tegen elkaar gespeeld.