Opmars van alliantie naar Mazar-i-Sharif

Gesteund door Amerikaanse bombardementen is de Noordelijke Alliantie bezig aan een opmars in de richting van de stad Mazar-i-Sharif, het belangrijkste Talibaan-bolwerk in het noorden van Afghanistan.

Dat heeft een woordvoerder van de alliantie vanochtend gezegd. De Talibaan zeggen dat zij verscheidene aanvallen hebben afgeslagen.

Beide partijen lieten echter weten dat er zwaar gevochten wordt ten zuiden van Mazar-i-Sharif.

Tegelijkertijd bestookten Amerikaanse B-52-bommenwerpers Talibaan-stellingen langs het front ten noorden van de hoofdstad Kabul.

Grote rookpluimen waren zichtbaar op plaatsen waar de Talibaan-milities hun verdedigingslinies hebben opgetrokken, zo meldden ooggetuigen in Noord-Afghanistan. De Talibaan zouden de bombardementen van de Amerikanen niet hebben beantwoord met afweergeschut.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie boeken de strijders van de Noordelijke Alliantie de laatste dagen terreinwinst ten zuiden van Mazar-i-Sharif. Een woordvoerder zei dat strijders van de alliantie in de chaotische gevechten langs het front op paarden aanvallen uitvoerden op tanks en gepantserde voertuigen van de Talibaan-milities.

De verovering van Mazar-i-Sharif, dat sinds 1998 in handen is van de Talibaan, zou betekenen dat de alliantie een aanvoerroute creëert vanuit het buurland Oezbekistan.

Een woordvoerder van de Noordelijke Alliantie zei vanochtend tegen het persbureau Reuters dat de oppositie de stad wil innemen zonder te vechten, maar dat vandaag een grootscheepse aanval op Mazar-i-Sharif wordt ingezet als de Talibaan zich niet overgeven. Een vergadering van regionale krijgsheren, onder wie generaal Dostum, zou daartoe gisteravond hebben besloten.

In Afghanistan zijn vier mensen schuldig bevonden aan spionage voor de Verenigde Staten. Tegen elf anderen loopt nog een onderzoek, aldus het Afghaanse persbureau AIP. De vijftien komen allemaal uit Afghanistan. Ze werden in het oosten van het land aangehouden, wanneer is niet bekend. Verscheidene anderen zijn volgens AIP aangehouden voor minder zware delicten.

De vier die schuldig zijn bevonden kunnen ter dood worden veroordeeld. Daarover moet een raad van geestelijken een besluit nemen. De ,,hoogste autoriteiten'' hebben hierin het laatste woord, aldus AIP. Onder de veroordeelden is een oud-kolonel, Abdul Menaf.