OOIT BURGEMEESTER?

Naam: Jan Troost (43)

Beroep: voorzitter Chronisch Zieken en Gehandicaptenraad Nederland

Ziekte: osteogenesis imperfecta (broze beenderen)

,,Vanaf mijn zesde jaar zit ik in een rolstoel. Ik ben met deze ziekte geboren en ik zal er mee doodgaan. Ik heb m'n hele leven met spandoeken bij ontoegankelijke gebouwen gestaan. Ik ben een groot voorstander van het gelijkebehandelingsbeleid. Daarom moeten er ook veel meer gehandicapten en chronisch zieken in de politiek. Ze moeten uit hun eigen, vaak ziekmakende omgeving, uit het patiëntengedoe – in ieder geval de keuze hebben om dat te doen. Door mijn chronische ziekte ben ik wie ik ben. Daarbij ben ik herkenbaar, ik kan er niet om heen. Heel langzaam zie ik een verandering komen in acceptatie. Het is wel een gevecht, je moet knokken om gehoord te worden. Ik ben gekozen tot voorzitter van de CG-raad. Dat is een eer en tegelijkertijd ook een heel goede baan. Het liefst zou ik ook nog verder willen in de politiek. Misschien ooit een burgemeesterspost in een middelgrote plaats?''

    • Margot Poll