Om de publieke zaak

Ir. Louis Hissink wil in de politiek. Deze Amsterdammer is nu nog `burgemeester' van de hoofdstedelijke De Lairessestraat, in welke hoedanigheid hij zich bekommert om groot en klein leed, maar hij heeft zijn zinnen gezet op een zetel voor de VVD in de deelraad Oud-Zuid.

Hissink is de belichaming van het tegendeel van wat HP/De Tijd schrijft over de erbarmelijke toestand waarin het lokaal bestuur verkeert: ,,Het lokaal bestuur in Nederland is zwak. (...) De belangstelling om deel te nemen aan de lokale politiek is afgenomen, onder meer doordat burgers zich minder druk maken om `de publieke zaak'.'' Raadsleden zijn steeds vaker slecht geschoold of ronduit warrig, aldus HP/De Tijd, dat bestuurskundige R. van Schendelen citeert: ,,Als een wethouder bij gebrek aan beter wordt gekozen, dan kun je wel inschatten hoeveel kwaliteiten hij heeft. De laatste tijd zijn gemeenten onderhand blij als er iemand zit.''

Aan gebrek aan belangstelling had de Britse premier Blair afgelopen zondag niet te klagen, maar Elsevier vraagt zich af of die belangstelling van Europese regeringsleiders wel terecht was: ,,In een Europese Unie die veel vermag, maar geen staat met een leger is, is het wellicht maar beter dat landen die wat kunnen en willen het voortouw nemen.'' En daar hoort Nederland, ondanks Koks aanwezigheid in Downingstreet, niet bij: ,,De Nederlandse premier heeft (...) niet zoveel in de aanbieding. Militair niet, maar politiek nog minder. De Nederlandse regering is niet erg koersvast sinds 11 september'', aldus Elsevier.

Koersvast – de Verschrikkelijke Sneeuwman is dat ook, in de persoon van Horst Mahler, ex-lid van de extreem-linkse terreurbeweging Rote Armee Fraktion. Destijds ageerde hij tegen het Amerikaanse imperialisme en als strateeg van de Duitse extreem-rechtse partij NPD doet hij dat nog steeds. Sterker: hij kan nu ook zijn antisemitisme botvieren, aldus Elsevier: ,,Vandaar zijn bondgenootschap met de Afghanen: die zijn ook zowel anti-Amerikaans als anti-joods.'' De leden van de NPD hebben daarentegen een koerswijziging moeten ondergaan: als zij nu een Arabier zien, mogen ze niet meer roepen Ausländer Raus!, want de partij staat achter Afghanistan. En genieten van een schuimige milkshake van McDonald's zit er voorlopig ook niet in: de NPD is anti-Amerikaans.

Ook Maartje van Weegen heeft een koerswijziging ondergaan, aldus VN: ,,De kritische Nova-journaliste is veranderd in een brave ceremoniemeester'' die op zalvende toon verslag doet van de kenningsmakingsbezoeken van Willem-Alexander en Máxima. Terecht sabelt VN de manier waarop de NOS de bezoeken `verslaat' neer: ,,Het Nederlandse volk zal weten dat ze bij de televisie met haar (Máxima, red.) weglopen. We hebben geen Rijksvoorlichtingsdienst meer nodig, we hebben de NOS al.'' Niets wordt meer vernomen over de lotgevallen van de Dwaze Moeders, geen uitroepteken wordt geplaatst bij het feit dat na haar aanrijding Máxima ,,als eerste Nederlander een verkeerde naam mocht opgeven in een proces-verbaal.''

Daarentegen wordt veel gespeculeerd over de motieven van Bin Laden cum suis. HP/De Tijd vraagt zich af waarom gedacht wordt dat zij een geheime agenda zouden hebben terwijl ,,de motieven plausibel genoeg klinken'': de Midden-Oosten-politiek van de VS, de steun van de VS aan Israël en de sancties tegen Irak.

Arabist Hans Jansen zegt daarentegen in De Groene Amsterdammer: ,,De regimes gebruiken Israël, het zionisme en het wereldwijde jodendom als zondebok om hun bestuurlijke gebreken en politieke mislukkingen op af te schuiven.'' Het is de vraag of deze wijze woorden zijn besteed aan de Vredesgroep van de Doopsgezinde Sociëteit die, zo blijkt in HN, de oorzaken van het terrorisme zoekt in onder meer de ongelijke verdeling van de welvaart. Dat nogal wat Arabische regimes die ongelijkheid zelf in de hand werken, is iets dat gemakkelijk vergeten wordt – met dank aan onze politici.

Die ene `burgemeester' uitgezonderd.

    • Anna Visser