NOOIT SPONTAAN

Naam: Bert Penders (39)

Beroep: informatiemedewerker CG-raad

Ziekte: spasme

,,Mijn spieren zijn verkort en verstijven waardoor ik niet zo veel controle heb over mijn lichaam. Ik ben dus spastisch, maar verder gaat het heel goed met me, hoor. Ik leg veel contacten via internet, maar als ik vertel dat ik in een rolstoel zit, haken veel mensen af. Ze zeggen het eerlijk, maar ze beseffen niet dat ik dan weer op een soort eindpunt beland. De vrienden die ik heb probeer ik regelmatig te zien. Als ik een praktische vraag heb, komen ze altijd, maar ik wil zo graag dat ze een keertje komen eten zonder dat er een lamp ingedraaid hoeft te worden. Soms besluiten ze spontaan naar het strand te gaan of naar de film. Ik wil dan geen spelbreker zijn en roep dat ze moeten gaan. Dan voel ik me ongemakkelijk in mijn stoel, maar dat ligt vooral bij mezelf. Daar moet ik dan weer doorheen.''

    • Margot Poll