Nieuw: de AEX-20

De Amerikanen hebben er dertig in het Dow Jones-gemiddelde. De Duitsers evenveel in de DAX-index. De Fransen hebben er veertig in de CAC-40. Wat moet de veel kleinere Nederlandse beurs eigenlijk nog met 25 aandelenfondsen in zijn AEX-index? Die vraag wordt actueel nu het traditioneel begint te rommelen rond de jaarlijkse herziening van de AEX-index in maart volgend jaar.

Die herziening vindt plaats op de behaalde aandelenomzet in 2001. De 25 fondsen met de hoogste omzet halen de AEX-index. Zij het dat fondsen die al in de index zitten er pas uit hoeven als zij op plaats 28 of lager terechtkomen, en nieuwkomers ten minste plaats 23 moeten halen. De zakenbank Kempen & Co is ditmaal de eerste met de schatting van een `indicatieve lijst' van de nieuwe AEX-samenstelling. Conclusie, op basis van tien maanden omzet in 2001: Versatel eruit, en ook UPC moet weg, omdat verwacht wordt dat het 2001 afsluit met een negatief eigen vermogen. En dat mag niet. In plaats daarvan komen volgens de effectenbank zeker Van der Moolen en wellicht softwarehuis CMG in de index.

De Kempen-lijst ziet er geloofwaardig uit, maar moet de index eigenlijk niet eens in zijn geheel worden opgeschoond? De Amsterdamse beurs is samen met Parijs en Brussel opgegaan in Euronext. Alle aandelen op de Franse beurs hebben een totale waarde van 1.158 miljard euro. Alle aandelen in Amsterdam zijn 572 miljard euro waard – de helft van Parijs.

Waar Parijs 40 fondsen opvoert in zijn index, zou Amsterdam er dus evenredig 20 moeten nemen in plaats van de huidige 25. Dat blijkt ook uit een nadere blik op de CAC en de AEX. De Franse nummer 40 – het kleinste lid van de CAC – is Alstom (bekend van de treinen), met een relevante marktkapitalisatie van 3,6 miljard euro. Dat is minder dan de 5,4 miljard euro die nummer 19 van de AEX-index, DSM, aan waarde heeft. Maar veel meer dan de beurswaarde van de nummer 20 in de AEX, Hagemeyer, waarvan de in de index opgenomen aandelen 2,9 miljard euro waard zijn.

Wat in de AEX op dit moment in grootte ná Hagemeyer komt, de huidige nummers 21 tot en met 25, is nauwelijks de moeite. De vijf kleintjes zijn gezamenlijk slechts 3,8 miljard euro waard, 0,8 procent van de totale AEX-index. De koersvorming van deze bedrijven, Buhrmann, Getronics, KPNQwest, en nu nog UPC en Versatel, maakt geen enkele kans om de AEX-index wezenlijk te beïnvloeden. En kan dus eigenlijk gewoon weg. Een opgeschoonde AEX-20 is representatiever, relevanter en in samenstelling waarschijnlijk stabieler.

    • Maarten Schinkel