Kunstgras of het einde

Met de aanschaf van een kunstgrasveld van 5,5 ton voor MHCO benadrukt de gemeente Ommen het belang van het bezit van een plaatselijke hockeyclub. Via de vrijwilligers die MHCO op de been houdt is de hockeyclub een toonbeeld van gemeenschapszin. Maar het samenspel tussen gemeente en de hockeyclub heeft ook zijn schaduwkant. MHCO hunkert al jaren naar een betere accomodatie. ,,Je krijgt veel opmerkingen van bezoekende clubs.''

De heren van het veteranenteam spelen thuis. Na de wedstrijd komt een krat bier op tafel, sjekkies worden gedraaid en kaasblokjes geserveerd. De hockeysport heeft het imago van een elitaire wereld, maar bij de Mixed Hockey Club Ommen (MHCO) is daar weinig van te merken. Het clubhuis is knus maar vervallen en de kleedkamers zijn gehuisvest in noodgebouwen.

Hoewel het armoedige aanzien anders doet vermoeden, kan de club het hoofd goed boven water houden. Dankzij de inzet van vrijwilligers en een grote creativiteit. Zo heeft de club geen hoofdsponsor, maar draagt elk team een andere bedrijfsnaam op het rood-blauwe tenue. ,,Ons herenteam bijvoorbeeld is van top tot teen gesponsord. Dat krijgt alles, van sticks tot sporttassen en dat regelen de spelers allemaal zelf'', zegt voorzitter Hansje Oosterwijk. Ook het meisjesteam doet het goed bij de lokale bedrijven, terwijl de veteranen de plaatselijke fotografie-specialist meer naamsbekendheid geven.

Of het allemaal genoeg is valt te bezien. Niet volgens een rapport van de Koninklijke Nederlandse Hokey Bond. De KNHB zegt in een rapport over de toekomst van de sport dat er een grotere concentratie van clubs moet komen en dat verenigingen met minder dan 350 leden het financiële plaatje eigenlijk niet rond zouden kunnen krijgen. MHCO heeft 135 leden.

De keepers van MHCO krijgen de uitrusting van 1.000 gulden van de club. Het is een jaarlijks terugkerende post. ,,Zo'n uitrusting wordt in één seizoen kapot gespeeld'', zegt penningmeester Ilse Meilink. Er is een stilzwijgende afspraak dat de uit sponsorgeld betaalde spullen worden teruggegeven als iemand de club verlaat.

De veteranenploeg speelt deze zondagmiddag op het nieuwe kunstgrasveld, een faciliteit die de club zo'n vijfenhalve ton heeft gekost. Het was een dure, maar absoluut noodzakelijke aanschaf. ,,We waren een van de laatste clubs in Nederland die nog op gras speelden, dat kon echt niet meer'', zegt Oosterwijk. De aanleg van een kunstgrasveld ging de begroting van MHCO ver te boven, de club maakte het afgelopen jaar een winst van ruim 4.000 gulden. Dat stelde MHCO voor het dilemma: een kunstgrasmat aanleggen of de club opdoeken.

Ommen wilde dat hockey voor de gemeente behouden zou blijven en was bereid de rekening te betalen. De club huurt het veld nu van de gemeente voor 3.000 gulden per jaar. De lokale overheid zorgt voor het grootonderhoud, maar MHCO moet de kosten ophoesten voor de kleine reparaties. Het nieuwe veld biedt echter ook mogelijkheden voor nieuwe inkomsten. Rond het hockeyveld zijn nieuwe reclameborden geplaatst van banken en lokale restaurants en kappers. De borden moeten de komende vijf jaar 350 gulden per stuk opbrengen. Met het huidige aantal komt dat op een bedrag uit van zo'n 12.250 gulden.

Oosterwijk en Meilink zijn blij met het nieuwe veld, maar er is kritiek op de gemeente, die de club jarenlang aan het lijntje hield. MHCO en andere sportverenigingen op Sportpark `de Rotbrink', zouden verhuizen naar een andere locatie. Eerst moest er plaats worden gemaakt voor de N34, een weg waarvan het tracé na jaren nog niet is vastgesteld, en vervolgens zou het nabijgelegen industrieterrein worden uitgebreid naar `de Rotbrink'. Ook dat is nog niet gebeurd. De kunstgrasmat kan wel meeverhuizen als het eenmaal zover is.

De vereniging heeft genoeg van het wachten en gaat in ieder geval de accomodatie vernieuwen. Toen de vereniging in 1979 begon, stond er een tent. Het huidige clubhuis is ooit neergezet door leden van MHCO, maar moet worden vernieuwd. ,,Er zijn veel inbraken. Dieven gaan tegenwoordig door de muur in plaats van de deur omdat de muur zo langzamerhand makkelijker te forceren is'', aldus Oosterwijk, terwijl ze wijst naar een plek waar witte platen inbraaksporen verhullen. Ook zijn lekkages een bron van ergenis. De leden van de club schamen zich ook. ,,Je krijgt wel veel opmerkingen van bezoekende clubs.''

Op de deur van het clubhuis hangen de plannen voor de nieuwbouw. Het wordt, met het oog op de mogelijke verhuizing, een demontabele blokhut met aangrenzende kleedkamers. Het project gaat zo'n 180.000 gulden kosten. Daarvan komt 110.000 gulden uit gelden die de gemeente Ommen heeft ontvangen door de privatisering van nutsbedrijven. Het geld werd acht jaar geleden al toegezegd omdat Ommen af wilde van de accomodaties, exclusief de velden. De onzekerheid over de verhuizing leidde echter steeds tot uitstel. De resterende kosten van de verbouwing worden gedekt met een lening.

Bij dit bedrag gaat de club er wel van uit dat leden vrijwillig zullen meehelpen. ,,We zijn er van uit gegaan dat mensen meehelpen met het afbreken van het huidige clubgebouw en het verven van de nieuwe accomodatie'', zegt penningmeester Meilink.

De club draait namelijk voor een groot gedeelte op vrijwilligers. De trainingen, het bestuur, de elftalcommissie, het wordt allemaal gedaan door de leden, die geen vergoeding krijgen. ,,Ik denk dat er van de 135 leden ongeveer 25 vrijwilligerswerk doen'', zegt Oosterwijk, die na 3,5 jaar zal aftreden. Bovendien worden de ouders van de jeugdeftallen gevraagd af en toe achter de bar te staan of de elftallen naar uitwedstrijden te rijden. ,,Ze kunnen daar benzinegeld voor krijgen, maar vrijwel niemand vraagt daarom'', aldus Meilink.

De gratis trainingen voor scholen die MHCO organiseert worden ook gedaan door vrijwilligers. ,,We zijn erg actief onder de jeugd om te zorgen dat we groeien'', zegt Oosterwijk. De trainingen zijn gratis, de hockeysticks voor deze projecten worden gesponsord door Koninklijke/Shell Groep die een speciaal potje heeft voor dit soort sponsoractiviteiten. De trainingen zijn nodig om op te blijven vallen in een regio waar hockey niet direct sport nummer één is. ,,Er heerst in deze regio niet echt een hockey-mentaliteit, voetbal is populairder'', aldus Oosterwijk. Ter illustratie, er zitten ook twee voetbalclubs op sportpark `de Rotbrink'.

Ondanks het niet-elitaire karakter van de hockeyclub uit Ommen krijgt het binnenkort wel hoog bezoek dat anders doet vermoeden. Erica Terpstra, oud-staatssecretaris voor sport en vooraanstaand Tweede-Kamerlid (VVD) komt naar MHCO om in Ommen de afslag te geven voor de verkiezingscampagne.

Dit is het derde deel van een serie over de financiële huishouding van maatschappelijke voorzieningen en organisaties. Eerdere delen verschenen op 27 oktober en 1 november.

    • Heleen de Graaf