`Kosten auto niet aftrekbaar'

De Nederlandse regeling dat werkgevers de autokostenvergoeding aan hun personeel deels van de BTW mogen aftrekken, is in strijd met Europese regelgeving. Dat heeft het Europees Hof van Justitie vandaag bepaald in een zaak die de Europese Commissie tegen Nederland had aangespannen.

Bedrijven in Nederland mogen werknemers maximaal 60 cent per kilometer vergoeden voor het gebruik van de privé-auto voor beroepsdoeleinden. Een deel hiervan (12 procent) mogen bedrijven van de fiscus opvoeren als BTW-aftrek.

Volgens het Europees Hof kan dat laatste niet door de beugel. De aftrek mag alleen als de BTW is betaald voor het leveren van goederen of diensten van de ene belastingplichtige aan de andere. Het Hof oordeelt dat daarvan geen sprake is bij een werknemer die zijn eigen auto gebruikt voor zijn werk.