KINDERAGENDA

Schelpen en poep

Zeeschelpen, zoetwaterschelpen, schelpen van landslakken en slakken die in een boom leven: allemaal zijn ze te zien op een Schelpendag op zondag 11 november in het Milieu Educatie Centrum in Eindhoven. Er wordt een film over de mossel vertoond, dr. K.E. Hovius houdt een lezing (14u) over zeeoren, een groep eetbare zeeslakken die bedreigd wordt en breng vooral je eigen schelpen mee. Leden van de schelpenwerkgroep determineren ze en vertellen alles over de vroegere bewoners van de schelp.

Wat is er gewoner dan poep? Alle mensen en dieren hebben er elke dag mee te maken. Over de poepende mens, poepen in het dierenrijk en hoe poep gebruikt wordt gaat de expositie Poepgoed, t/m 24 februari 2002 ook in het Milieu Educatie Centrum. Zo moet je - om meer te weten te komen over de spijsvertering van een nijlpaard - wel een kijkje nemen in zijn achterwerk. Er zijn flipperkasten, waarmee je in de darmen van een zebra kan flipperen, een wc borstel-speurspel voor kinderen van 9 tot 12 jaar en drukknoppanelen met vragen, kakdozen en poepdozen.

* Schelpendag op zo 11 nov van 13-16u30 in het Milieu Educatie Centrum, Genneperweg 145, Eindhoven en Poepgoed, expositie over poep bij mens en dier t/m 24 febr. Open di t/m vr 9-17u, za en zo en ma 13-17u. De toegang is gratis. Inl 040-2594700 of www.mecehv.nl.

Uilen

Bij de Kinderboekwinkel in Amsterdam schrijven ze elk jaar een ontwerpwedstrijd uit en dit jaar is kinderen gevraagd een eigengemaakte uil in te sturen. Die uil zal wel niet toevallig zijn (denk aan de Harry Potter-film, die op 22 november in première gaat), maar nu de inleverdatum is verstreken zijn er bijna 100 prachtige uilen `binnengevlogen'. De jury heeft inmiddels de 10 mooiste uilen uitgekozen, maar alle uilen worden t/m 8 december geëxposeerd in de winkel.

*Expositie met zo'n 100 uilen in de Kinderboekwinkel, Rozengracht 34, Amsterdam. Te zien op ma van 13-18u, di t/m vr 10-18u en za 10-17u. Inl 020-6224761.

Droombel

Ooit geprobeerd om dromen in een Droombel te vangen? Leonardo Zebel heeft ervoor gestudeerd en zal dat tijdens de Museumnacht op 10 november proberen in NEMO, het vroegere Metropolis in Amsterdam. Eigenlijk is de Museumnacht voor grote mensen, maar bij NEMO is er een speciaal nachtprogramma voor kinderen. Vanaf 24u worden 7 t/m 10-jarigen in slaap gesust met de theatervoorstelling Het Geheim van de Droombel en voor kinderen van 11 t/m 13 jaar wordt De nachtelijke avonturen van de kleine Nemo gespeeld. Daarna mag je blijven slapen in NEMO en na het ontbijt is er nog een (vroeg) ochtendprogramma.

*Slapen in NEMO, Oosterdok 2, Amsterdam tijdens de Museumnacht voor kinderen van 7 t/m 10 jaar en 11 t/m 13 jaar op 10 nov. Het programma begint om 24u en is de volgende ochtend om ongeveer 9u afgelopen. Kosten ƒ25 voor het Museumnachtpaspartout en ƒ10 voor het overnachten. Res 0900-9191200.

Zand

Het begon allemaal omdat de moeder van Lotte Romkes uit Leeuwarden zand uit Saoedi-Arabië meebracht. Dat was drie jaar geleden en inmiddels heeft Lotte (12 jaar) zo'n 155 soorten zand verzameld, die nu allemaal worden getoond in De Verzamelplaats, in het Fries Museum. Het zand komt niet alleen uit Saoedi-Arabië, maar ook uit Thailand, China, Aruba, Nieuw-Zeeland en Europese landen. Lotte bewaart al dat zand in reageerbuisjes die keurig worden voorzien van een etiket, waarop staat uit welk land het komt; ook zijn er foto's waarop je kunt zien waar het zand vandaan komt. Het meest bijzondere vindt ze het zand van de Falkland-eilanden en zand dat iemand stiekem heeft meegenomen uit de verboden tuin van Goeroe Saii Baba uit India.

*Zand, zand en nog een zand van Lotte Romkes t/m 11 dec in De verzamelplaats van het Fries Museum, Turfmarkt 11, Leeuwarden. Heb je zelf ook een bijzondere verzameling en wil je die iedereen laten zien schrijf dan een brief aan Mariska de Boer waarin staat wat je verzamelt, hoe groot je verzameling is en waarom je graag wilt dat die van jou in het museum te zien is. Toegang kinderen t/m 12 jaar ƒ5, vanaf 13 jaar ƒ7,50, MJK gratis. Inl 058-2555500.

Water

Watertor helpt mee bij het ontstaan van de aarde. Het verhaal begint in de tijd dat de aarde alleen nog uit water bestond. Daar komt verandering in wanneer Watertor naar de bodem duikt en met een klein beetje modder terugkomt en ....heel langzaam ontstaat de aarde. Watertor is naast Glooscamp en het watermonster, Hoe het water werd gestolen met de indianen en Morgenrood en Avondster een van de verhalen die Antonia van Wijk woensdagmiddag 14 november vertelt in het Wereldmuseum Rotterdam, waarin water een belangrijke rol speelt. Over water gaat ook de expositie Een wereld van Water. Daar kan je veel doen, bijvoorbeeld door zelf het geluid van de oerkrokodil op te roepen of zelf proberen het te laten regenen door op een regendanstrom te slaan. Ook kan je het wateralfabet oplossen en kom je er achter wat een waterslager is.

*Verhalen over water op wo 14 nov om 15u voor kinderen van 6 t/m 9 jaar en expositie Een Wereld van Water in het Wereldmuseum, Willemskade 25, Rotterdam. Kaarten voor de waterverhalen res ƒ7,50 voor kinderen en ƒ12,50 volwassenen 010-2707190.

Sint Maarten

Met liedjes door Lilian Freyser, lichtjes en chocolademelk wordt zaterdag 10 en zondag 11 november om 14u30 het Sint Maartensspel bij Theater Silvester, boven Jeugdboekhandel Silvester in Leiden gevierd. Voor kinderen vanaf 5 jaar. Kaarten à 12,50 res bij Silvester Jeugdboekhandel, Rapenburg 17, Leiden 071-5128658.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad,

Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

Samenstelling: Tonny Schoemaker