Israëlisch parlementslid wegens politiek vervolgd

Het Israëlische parlement heeft gisteren met 61 tegen 30 stemmen bij twee onthoudingen de parlementaire onschendbaarheid opgeheven van het Arabische parlementslid Azmi Bishara van de kleine Balad-partij. Voor de eerste maal in Israëls geschiedenis zal een parlementariër niet wegens een misdrijf of fraude maar wegens zijn politieke opvattingen – verbale steun aan Arabische bevrijdingsbewegingen tegen Israël – terecht moeten staan. ,,Dit is een droeve dag voor het parlement'', zei Bishara kort nadat de Knesset de weg had vrijgemaakt om hem voor de rechter te brengen. ,,Het besluit bewijst dat extreem-rechts geweld zich van de Knesset meester heeft gemaakt. Het nationalisme heeft de democratie verslagen'', aldus Bishara. Premier Ariel Sharon begroette gisteravond de opheffing van de parlementaire onschendbaarheid van Bishara als ,,een zege voor de Israëlische democratie''.

Het openbaar ministerie stelde vervolging tegen Bishara in wegens als steun voor de strijd van de Libanese moslim-fundamentalistische beweging Hezbollah en de Palestijnse opstand tegen Israël uit te leggen uitspraken in Syrië vorig jaar en in Israël. Die zouden in strijd zijn met de uit 1948 daterende verordening tegen terreur. Ook moet Bishara terecht staan wegens het organiseren van illegale reizen van Israëlische burgers naar Syrië. Het gaat om bezoeken van Israëlische druzen aan familieleden in Syrië die zij sedert 1948 niet meer hebben ontmoet.

Bishara wekte woede en ongenoegen in brede Israëlische kring toen hij vorig jaar juli in Damascus in aanwezigheid van leiders van Hezbollah en Palestijnse organisaties in omzichtige bewoordingen uitkwam voor gewapende strijd tegen Israël. In Damascus woonde hij een bijeenkomst bij ter herdenking van het overlijden van de Syrische president Hafez Assad.

Bishara vecht het besluit van de Knesset niet bij het Hooggerechtshof aan, maar wil tijdens zijn komende proces ,,de ontwikkeling van de Israëlische democratie naar een apartheidsregime aan de kaak stellen''. Oud-strijders tegen de apartheid in Zuid-Afrika en van het FLN die in Algerije tegen Frankrijk vochten zullen door hem als getuigen worden opgeroepen. De linkse oppositieleider Jossi Sarid voorziet een politiek proces dat Israël grote schade zal berokkenen. Bishara, een bekwaam parlementariër, die onder andere filosofie in Duitsland heeft gestudeerd, heeft de ideologische en politieke argumenten in huis om in de rechtszaal de verrechtsing in de Israëlische politiek bloot te leggen.

De stemming in de Knesset verdeelde de regeringscoalitie. Terwijl de socialistische minister van Defensie Benjamin Ben Eliezer vóór stemde, nam minister Dan Meridor van de Centrumpartij niet aan de stemming deel. De uitspraken van Bishara zijn volgens hem zeer ernstig, maar hij vroeg zich af of deze inderdaad aanzetten tot terreur. Jossi Katz, de voorzitter van de parlementscommissie die de opheffing van de parlementaire onschendbaarheid van Bishara aanbeval, zei gisteren dat Bishara het gisteren van de 119 andere parlementariërs heeft gewonnen. Volgens hem is het snoeren van de mond van een parlementariër een gevaarlijk precedent voor de Israëlische democratie. Professor Mordechai Kremnitser, voorzitter van de raad voor de journalistiek, neemt vandaag in Yediot Ahronot eenzelfde standpunt in.

Met 69 tegen 20 stemmen nam de Knesset ook in eerste lezing een wetsontwerp aan dat partijen die terroristische organisaties of vijandelijke landen steunen, van de algemene verkiezingen uitsluit. Dit wetsontwerp is gericht tegen Arabische partijen en politici die achter Palestijns verzet tegen de Israëlische bezetting staan.

    • Salomon Bouman