IK ZIE WAT IK HOOR

Naam: Hilda Snippe (37)

Beroep: huisvrouw en moeder

Ziekte: aniridie (oogaandoening)

,,Als kind heb ik nog wel kunnen `zien'. Het zicht verslechterde in mijn tienerjaren. Je wordt onrustig van de hoop. Op mijn twintigste koos ik voor rust. Toen hoefde het voor mij niet meer, al die operaties en onderzoeken. Nu zie ik met één oog nog voor 1 procent en doe ik het op mijn manier. Mensen staan verbaasd over wat ik kan en daar ben ik trots op. Als een van onze zoontjes zijn jas laat vallen in de gang op school, zeg ik `hé, raap jij je jas eens op'. Ik hoor gewoon alles wat een ander zou zien. Als ik nieuwe mensen ontmoet, vragen ze heel aardig of ik hen soms wil voelen. Hou op, bah, alsjeblieft niet zeg. Ik wil gewoon met ze praten en dan vorm ik wel mijn eigen beeld. Binnenkort ga ik verhuizen omdat mijn vriendin een baan in Leeuwarden heeft gekregen. Dat betekent blauwe-plekken-tijd, want een nieuw huis zal ik vanaf de voordeur moeten leren kennen.''

    • Margot Poll