Hoop op eind terreur miltvuur

De Amerikaanse directeur voor binnenlandse veiligheid, Tom Ridge, heeft gisteren de hoop uitgesproken dat geen nieuwe aanslagen met de miltvuurbacterie (antrax) plaats zullen hebben. Ridge deed zijn uitspraak ondanks het uitblijven van concrete aanwijzingen waaruit de herkomst van de brieven met de dodelijke bacterie blijkt.

,,Ik ben hoopvol, evenals de rest van Amerika, dat de antrax [aanval] permanent is gestopt'', zei Ridge gisteren tijdens een persconferentie in het Witte Huis. Maar hij voegde daar meteen aan toe dat federale rechercheurs nog geen oordeel hebben kunnen geven over de daders van de antraxaanslagen. Tot dusver zijn er dertien concrete besmettingen gevonden en vier doden gevallen. ,,We hebben een binnenlandse of buitenlandse bron van antrax niet uitgesloten'', aldus Ridge. Ook is onzeker of het om een groep daders gaat of om één individu.

Anderhalve week geleden riep de Amerikaanse minister van Jusititie Ashcroft nog op tot ,,waakzaamheid'' en voorzag hij mogelijk nieuwe terroristische aanslagen in de nabije toekomst. Ook de federale recherche FBI heeft twee dagen geleden in een hoorzitting van de Senaat verklaard dat nog vele vragen over de herkomst van de antrax restten. Naar verwachting zal ook president Bush vanavond in een toespraak ingaan op de stand van het onderzoek.

De FBI onderzoekt momenteel meer dan duizend serieuze tips naar aanleiding van de antraxaanslagen. De dienst trok meer dan 7.000 verdachte antraxbrieven na, onderzocht 950 terroristische dreigementen en reageerde op bijna 30.000 telefonische meldingen van verdachte pakketjes.