HIER & DAAR

Museum-n8

Zaterdagavond stellen 34 grote en kleine Amsterdamse musea hun deuren open tijdens de museum-n8. Natuurlijk zijn er gewoon de reguliere tentoonstellingen te zien, maar ook heeft elk museum zijn eigen evenement. Een greep: het Bijbels museum heeft een Middeleeuwse bruiloft, de Oude Kerk (i.s.m. het Filmmuseum) oude griezelfilms met orgel-geluideffecten, het Allard Pierson Museum een demonstratie van Egyptische, Griekse en Romeinse worsteltechnieken, er zijn 18de-eeuwse en Spaanse danslessen in het Rijksmuseum en een HEMA-kwis in de Beurs van Berlage, het Scheepvaartmuseum heeft een Love Boat Party en het Tropenmuseum een Ghanees feest, en het Van Goghmuseum ontvangt u in de stijl van de Amerikaanse jaren '20 en '30, compleet met Big Band.

*Museum-n8 Amsterdam, za 10 nov 19-2u. Passepartout voor alle musea, incl openbaar vervoer: ƒ25 voorverkoop, ƒ35 op de avond. Inl 020-5231822, www.de-n8.nl.

tafels

In de 18de eeuw ontstond er in Nederland een grote verfijning van de kookkunst en dus de tafelcultuur: mooi tafellinnen, zilveren bestek, glas en kristal, speciaal servies en ook tafelmanieren. In kasteel Huis Bergh is dat te zien in de tentoonstelling `Aan tafel!' over de ontwikkeling van tafelcultuur van de 18de eeuw tot nu. Met veel gedekte tafels uit verschillende perioden, een `keizerlijke eetkamer' ingericht met bezittingen van de Duitse keizer, en kinderserviezen. Elke zondagmiddag zijn er korte lezingen.

Om inspiratie op te doen voor uw eigen mooi gedekte tafel is er de sfeerbeurs `La table en fête' in de Grote Kerk in Naarden-Vesting. Meer dan vijftig exposanten presenteren hun collectie, van eetkamermeubels tot antieke en moderne serviezen, bijzonder tafelzilver, kunst en antiek, wijnen, sigaren en feestkleding. Er zijn kook- en bloemschikdemonstraties, en proeverijen.

*Aan Tafel!, 10 nov-6 jan in Kasteel Huis Bergh, Hof van Bergh 8, 's-Heerenberg. Open: dagelijks 13-17u, gesloten op 21,24,25 en 31 dec en 1 jan. Rondleidingen om 14 en 15u. Entree: ƒ15, 65+ ƒ10, kinderen tot 13 jr ƒ7,50. Inl 0314-661281, www.huisbergh.nl

*La table en fête, 8 t/m 11 nov in de Grote Kerk, Marktstraat 14, Naarden-Vesting. Open: do-vr 10-22u, za 14-19u, zo 11-18u. Entree: ƒ20, kinderen tot 14 jr gratis. Inl 035-6239695, www.latablesfeerbeurs.nl.

Cursus kunst

Het Armandomuseum in Amersfoort organiseert zaterdag in de tentoonstelling `de schoonheid van het kwaad' een korte cursus kunstbeschouwing: de Kunst van het Kijken. Hierbij kunt u kennismaken met alle aspecten die bij het kijken naar kunst een rol spelen. De nadruk ligt in de cursus op het werk van Armando en daarnaast op dat van Anselm Kiefer en Raffael Rheinsberg. Daarna kunt u echter ook elke andere vorm van kunst `beter bekijken.'

*Cursus `De kunst van het kijken' door drs. Sity Fokkema, za 10 nov 10-16u30 in het Armando Museum, Langegracht 36, Amersfoort. Kosten: ƒ65 incl entree, lunch en koffie. Res via tel 033-4614088, fax 033-4640550 of e-mail: armando.museum@worldonline.nl.

Koninklijke wandeling

Woensdag wordt voor een kleine groep mensen de sfeervolle stadswandeling `Van Koninklijke Huize'in Den Haag georganiseerd. De ontvangst is in Hotel Des Indes, waar in de loop der jaren vele vorsten te gast waren. Na een kopje koffie en een uiteenzetting over het hotel voert de wandeling onder leiding van een gids langs huidige en vergeten paleizen, woonhuizen en tuinen van de koninklijke familie. Na afloop wordt in Hotel Des Indes een uitgebreide high tea gebruikt.

*Stadswandeling `Van koninklijke Huize', startpunt Hotel Des Indes, Lange Voorhout 54-56, 14 nov om 13u30, kosten: ƒ94,75. Res noodzakelijk, via 070-5170411.

Kunst per kilo

De expositie `Kunst per kilo' van de zusjes Heintzberger is een statement naar de opgeblazen kunstscene: ze verkopen het `product' kunst per kilo. Bij de kunstwerken staat een kiloprijs vermeld en in het midden staat een grote weegschaal. Er zijn ook sieraden.

*Kunst per kilo, 3 t/m 27 nov in De Oplichterij, Witte de Withstraat 48a, Rotterdam Open: 11-23u, entree gratis. Inl 010-4115662.

Bomen in de Hortus

Van 1786 tot 1819 plantte Sebald J. Brugmans, toen directeur van de Hortus Botanicus in Leiden, allerlei bomen. Op zondagmiddag is er een wandeling langs die bomen, zoals de de Kaukasische vleugelnoot uit 1818, de Varenbladige beuk uit 1818, de Paardekastanje aan de Singelkant. Het prieeltje waar Brugmans tijdens een warme dag in 1819 overleden zou zijn, is er niet meer, maar onder de Treurbeuk staat zijn buste en van daaruit kijkt hij over de waterlelievijver richting de Sterrewacht.

*Brugmans' bomen. Wandeling in Hortus Botanicus, Rapenburg 73, Leiden, zo 11 nov 14u bij hoofdingang. Kosten: ƒ10 (entree, begeleiding, koffie en thee). Inl 071-5277249, www.hortusleiden.nl