Gratis muziek

Op internet is uitstekende gratis muziek te vinden. Niet illegaal van bestaande cd's geroofd, zoals het veel besproken Napster deed, maar door aanstormend talent aangeboden eigen muziek. De website Mp3.com herbergt ruim een miljoen songs van meer dan 150.000 artiesten.

Bij de meeste muziekwebwinkels zijn alleen korte stukjes van cd's te beluisteren. De geluidskwaliteit is vaak maar net goed genoeg om het verschil tussen Frank Sinatra en Frank Zappa te horen. Maar op Mp3.com staan volledige nummers van doorgaans uitstekende geluidskwaliteit.

Gevestigde namen zijn niet gebaat bij het gratis verspreiden van hun muziek, dus moet je je weg vinden tussen duizenden onbekenden. Daarom kan worden gezocht op muzikale stijl. Een verzoek om muziek als die van gitaarvirtuoos Steve Vai levert meer dan 500 bands op. The Blythe Project, bijvoorbeeld, waarvan 15 volledige nummers beschikbaar zijn. Download de mp3-bestanden, brand er een cd mee vol en je hebt 73 minuten heerlijke muziek. De kwaliteit doet niet onder voor een commerciële cd van 45 piek.

Ligt je muzikale smaak meer bij de `Grrrlie rock', vrouwelijke post-punk zoals van Sleater Kinney, dan kun je kiezen uit 50 nieuwbakken bandjes. Luister maar eens naar Come to Me van Lesliwood. Er zijn meer dan 1.000 bands die Nirvana-achtige muziek maken en nog veel meer artiesten die op de Beatles zouden lijken. Een absolute aanrader is het album Omnicore van FlatStick.

Mp3.com laat zien hoe de moderne muziekhandel zich zal ontwikkelen: eerst luisteren, dan betalen (met creditcard), vervolgens downloaden en zelf op een cd branden. Om aan dat idee te wennen kan Omnicore voorlopig kosteloos worden gedownload. Meer dan de moeite waard, want FlatStick maakt verrassende muziek: death metal gaat naadloos over in funk en oorverdovend lawaai wordt plotseling melodische jazz. Het is alsof iemand zit te zappen met een radio. De grillige overgangen doen denken aan Mr. Bungle, maar het nummer Talking to God ademt Faith No More in hun beste tijd.

Mp3.com biedt een fascinerende ontdekkingsreis langs nieuw muziektalent. Er valt veel te genieten langs gebaande paden en er zijn talloze zijsporen met soms obscure kakofonieën waarbij vergeleken Captain Beefheart gezellige achtergrondmuziek maakt.

Nu niet eerst een platenmaatschappij overtuigd hoeft te zijn van het commerciële potentieel van een groep of artiest, opent zich de weg naar een kleurrijk spectrum aan uiteenlopende muziekstijlen.

(www.mp3.com)

    • Dap Hartmann