Gezond verstand 2

Een artikel van driekwart pagina en met geen woord rept Henry Kissinger over de mogelijke oorzaken van het terrorisme (NRC Handelsblad, 3 november). Bij een man als Kissinger kan het uitweiden over oplossingen, zonder oorzaken ook maar te noemen, geen onkunde zijn, dus moet het een bewuste keuze zijn.

Bij een analyticus als Kissinger valt dat meer op dan bij `praktische politici' zoals Bush, Blair, maar ook Kok en Schröder. De reden is waarschijnlijk hetzelfde: een consensus over een aanval op Afghanistan blijkt moeilijk, maar is altijd nog veel makkelijker dan een consensus over de aanpak van de oorzaken van terrorisme. Sterker: bij een openlijke discussie over de oorzaken zullen zaken aan de orde moeten komen die dezelfde politici de afgelopen tientallen jaren voor zich uit hebben geschoven.

Bij openbare discussie zal blijken dat de consensus over terrorisme helemaal niet bestaat en daarmee valt de legitimatie voor de huidige aanpak van terrorisme weg. En bombarderen wij ons onvermogen weg op Afghanistan.

    • P.M. van Dijk Blitterswijck