Getronics snijdt 1000 banen weg

Automatiseerder Getronics schrapt de komende maanden 1.000 banen, waarvan ruim 300 in Nederland. Een groot deel zal via natuurlijk verloop gebeuren, maar voor 200 tot 300 werknemers is gedwongen ontslag onvermijdelijk.

Dit heeft de Amsterdamse onderneming, waar wereldwijd 30.000 mensen werken, vanochtend bekendgemaakt. Tegelijkertijd met de aankondiging van het ontslag gaf het bedrijf een winstwaarschuwing af. Het bedrijfsresultaat zal voor dit jaar 20 procent lager ligger dan eerder is voorspeld. Aanvankelijk ging Getronics uit van 210 miljoen euro (462 miljoen gulden), dat zal nu rond de 168 miljoen euro liggen. Voor de sanering neemt het bedrijf een voorziening van tussen de 15 en 20 miljoen euro. Op de beurs daalde de koers van Getronics vanmorgen met ruim 6 procent.

De terugval van het resultaat wijt Getronics aan de verslechtering van het economisch klimaat. Klanten schroeven volgens het bedrijf de automatiseringsbudgetten terug, met name in de sectoren luchtvaart en telecommunicatie. Maar ook banken en verzekeraars snoeien in hun bestedingen aan automatiseringsbedrijven.

Branchegenoot PinkRoccade gaf vanmorgen eveneens een winstalarm. Het beoogde resultaat zal volgens het bedrijf niet meer worden gehaald. Ook de omzet zal enigszins bij de verwachting achterblijven. Precieze cijfers over de winstwaarschwuing gaf PinkRoccade niet. Net zoals Getronics noemt PinkRoccade achterblijvende automatiseringsbestedingen in diverse sectoren als oorzaak.

Getronics maakte verder bekend een bedrag van 800 miljoen euro aan goodwill dit jaar te gaan afschrijven. Het bedrijf anticipeert hiermee op een nieuwe boekhoudregel die 1 januari van kracht wordt. Daardoor zal de automatiseerder een verlies boeken van bijna 1,8 miljard gulden.