Fuseren helpt niet altijd

Het gaat niet goed met de fusie tussen Hewlett-Packard en Compaq.

Leden van de families Hewlett en Packard zijn van plan ertegen te stemmen. De koers van Compaq sloot afgelopen dinsdag 31 procent onder het niveau van het bod van Hewlett-Packard. Het lijkt erop dat het met deze fusiegesprekken dezelfde kant op gaat als met de mislukte onderhandelingen tussen Alcatel en Lucent. Dit alles is zeer frustrerend voor beleggers in de technologiesector. Hoe lang duurt het nog voor deze bedrijven hun overtollige capaciteit elimineren?

De twee genoemde overeenkomsten zijn defensieve fusies van gelijkwaardige partners. Zulke deals worden vaak halverwege een inzinking in een bepaalde bedrijfstak nagestreefd om de nieuwe combinatie een goede uitgangspositie te bieden voor het moment dat het herstel intreedt.

Soms worden ze gevolgd door regelrechte overnames, waarbij sterke bedrijven het zich kunnen veroorloven te wachten tot zwakkere de geest geven. Het probleem is dat defensieve mega-fusies, die de snelste oplossing voor overcapaciteit bieden, veel moeilijker te verwezenlijken zijn. Roofdier en prooi houden er wellicht verschillende herstructureringsfilosofieën op na, waardoor het risico wordt vergroot dat de integratie mislukt.

De logica achter de fusie van Alcatel en Lucent, die stukliep op een gevecht om de macht, blijft overtuigend. De klanten van deze twee producenten van telecomapparatuur zijn immers zelf aan het consolideren. Het hoeft geen verbazing te wekken wanneer een nieuwe poging wordt ondernomen om deze fusie alsnog van de grond te krijgen. Dat zou zelfs kunnen gebeuren nog voordat de bedrijfstak weer opleeft.

Bij Hewlett-Packard en Compaq liggen de zaken anders. Het is niet zonneklaar dat de twee bedrijven de problemen van hun pc-divisies kunnen oplossen door samen te gaan. Kostenbesparingen zouden uiteraard helpen, maar de problemen zijn fundamenteler van aard. Ook een combinatie van Hewlett-Packard en Compaq moet nog steeds opboksen tegen Dell, wiens directe verkoopmodel veel beter is toegesneden op deze consumentenmarkt. Hewlett-Packard en Compaq moeten goed nadenken over hun bedrijfsmodel en over de markt waarop ze zich willen richten.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • Mike Monnelly