Ecuador en Paraguay naar WK

Ecuador en Paraguay hebben zich gisteravond geplaatst voor het wereldkampioenschap voetbal in Japan en Zuid-Korea. In de Zuid-Amerikaanse kwalificatiegroep speelde Ecuador met 1-1 gelijk tegen Uruguay. Hierdoor is Paraguay, dat zelf niet in actie kwam, ook geplaatst voor het WK. Argentinië had zich al gekwalificeerd. Brazilië is na een 3-1 nederlaag bij Bolivia nog niet zeker van plaatsing.

Voor Ecuador is deelname aan het WK een primeur. Kaviedes maakte het cruciale doelpunt tegen Uruguay. Ecuador bezet de derde plaats in de poule. De historische prestatie leidde tot een volksfeest in de hoofdstad Quito. Duizenden fans reden toeterend in hun auto's rond en dansten op straat. ,,We hebben de wereld laten zien waartoe Ecuador in staat is'', vond bondscoach Dario.

Brazilië en Uruguay strijden om de vierde plaats, die ook rechtstreekse plaatsing voor het WK inhoudt. Beide landen spelen nog één wedstrijd. Brazilië heeft een punt meer en een minder lastige tegenstander dan Uruguay. Tegen het zwakke Venezuela volstaat volgende week een kleine zege. Uruguay, dat voor eigen publiek tegen Argentinië speelt, rekent op twee play-offs-duels tegen Australië.

Brazilië leed gisteravond een kansloze nederlaag tegen Bolivia. De wedstrijd werd gespeeld in La Paz, dat 3.600 meter boven de zeespiegel ligt. De Brazilianen hadden niet alleen last van de ijle lucht, ze ondervonden ook hinder van een turbulente voorbereiding. Lang niet alle internationals kregen vrijaf van hun (Europese) werkgevers. Brazilië kwam op voorsprong door Edilson. Tegentreffers van Lider Paz en Baldivieso (twee keer) zorgden voor de verrassende zege van Bolivia.

Brazilië heeft zich net als Duitsland altijd geplaatst voor de eindronde van het WK. Beide grootmachten in de voetbalhistorie wacht een zware krachtsinspanning om zich te kwalificeren. Duitsland speelt twee play-off-duels tegen Oekraïne. Van de 32 deelnemers hebben zich nu 24 landen geplaatst.