Duits welkom voor Gaddafi jr.

Hoe het kan verkeren in de wereld, daarvan is Libië een aardig voorbeeld. In Berlijn is het proces tegen de door Libië gestuurde daders van de aanslag in 1986 op discotheek La Belle nog aan de gang, maar tegelijk is de op een na oudste zoon van de Libische leider Moammar Gaddafi, Seif al-Islam, er de afgelopen dagen met alle egards ontvangen. Seif al-Islam (zwaard van de islam) ontmoette onder anderen bondskanselier Gerhard Schröders stafchef Frank-Walter Steinmeier. Na afloop maakte de Duitse regering bekend dat Libië ,,de aanslagen [van 11 september] veroordeelt en bereid is samen te werken met de internationale gemeenschap in de strijd tegen terrorisme''. Dat verklaart veel.

Gaddafi sr. was vele jaren lang voor Washington de macht van het kwaad die Osama bin Laden nu vertegenwoordigt. Zijn betrokkenheid bij internationaal terrorisme bracht Libië op de officiële lijst van terroristische landen. Bepaald niet ten onrechte. Het staat wel vast dat Gaddafi een hoofdrol heeft gespeeld in een aanzienlijke reeks aanslagen, waarvan `Lockerbie' (1988, 270 doden) een van de bekendste is.

Seif al-Islam gaf in een vraaggesprek met een Duitse krant deze week indirect toe dat de aanslag op het PanAm vliegtuig boven Lockerbie de Libische wraak was geweest voor de Amerikaanse aanval op Libië die weer bedoeld was als vergelding voor de aanslag op de La Belle, die veel door Amerikaanse militairen werd bezocht. ,,President Reagan zag indertijd Libië als een gevaar. En hij beschouwde het als zijn recht Libië aan te vallen. Toen Libië de kracht daarvoor vond, heeft het geantwoord.''

De kwestie-Lockerbie was al met het hoger beroep van de in Camp Zeist veroordeelde Libië haar laatste fase ingegaan. De Libiër die in Berlijn wegens `La Belle' terechtstaat – uitspraak 13 november – heeft drie dagen geleden alle slachtoffers om vergiffenis gevraagd. Seif al-Islam helpt acht buitenlandse hulpwerkers, onder wie vier Duitsers, die sinds maanden in Kabul gevangen zitten op beschuldiging van zendingsarbeid, vrij te krijgen. En hij heeft de Libische interesse in nauwere economische banden met Duitsland onderstreept. Dus nu is alles in orde.