DUIDELIJKHEID

Naam: Silvia Ruiter (23)

Beroep: sociaal-pedagogisch hulpverlener

Ziekte: PCD (aangeboren trilhaarfunctiestoornis)

,,De artsen hadden het al op mijn derde levensdag kunnen constateren, maar helaas heb ik zo'n onbekende ziekte dat ze er toen niet aan gedacht hebben. Nu zou ik het wel van de daken willen schreeuwen: komt een kind met een heel zware bevalling ter wereld en heeft het meteen al een longontsteking? Denk aan PCD. Ik heb ongeveer veertig keer in het ziekenhuis gelegen en heb alle medische en alternatieve wegen belopen. Maar nooit kreeg ik een antwoord. Nu weet ik het dan eindelijk en ben ik opgelucht dat bekend is dat het aangeboren is en dat ik niets kan doen om te genezen. Je wordt er nuchter van en heel daadkrachtig. Mijn opleiding heb ik afgerond en ik ben nu druk aan het solliciteren. Het gaat weer goed met me. Ik ervaar het niet als een ziekte maar als een aandoening. Iets waarmee je leert om te gaan.''