Drie vliegvelden in Tadzjikistan voor VS

President Emomali Rachmonov van Tadzjikistan heeft gisteren bevestigd de Verenigde Staten het gebruik van drie vliegvelden in zijn land te hebben aangeboden voor de militaire campagne tegen het zuidelijke buurland Afghanistan.

Rachmonov zei zaterdag met de Amerikaanse minister van Defensie, Rumsfeld, over het gebruik van de drie vliegvelden te hebben gepraat. Het gaat om de vliegvelden in Koeljab en Koergan-Tjoebe, in het zuiden van Tadzjikistan, niet ver van de grens met Afghanistan, en om dat van Chodzjand in het noorden. De Amerikanen mogen zelf onderzoeken welke vliegvelden ze willen of kunnen gebruiken. Maar Rachmonov waarschuwde dat ze zich in zeer slechte staat bevinden: ,,Het is geen geheim dat de infrastructuur die Tadzjikistan van de Sovjet-Unie heeft geërfd, niet veel voorstelt'', aldus de president.

Het Pentagon meldde eerder deze week te hopen op toestemming van de regering in Doesjanbe om gebruik te mogen maken van vroegere sovjetbases. Tadzjiekse woordvoerders houden vol dat de drie vliegvelden geen bases of voormalige bases zijn, maar vliegvelden voor de burgerluchtvaart.

De toestemming is voor de Tadzjieken een grote stap. Tot nu toe had het land de VS slechts het gebruik van het Tadzjiekse luchtruim toegestaan, en dan nog alleen voor humanitaire vluchten. Méér medewerking aan de oorlog tegen Afghanistan ligt in Tadzjikistan zeer gevoelig. Het is het enige land waar islamitische fundamentalisten in de regering zitten, sinds het vredesakkoord dat in 1997 een eind maakte aan vijf jaar burgeroorlog tussen de ex-communisten van Rachmonov en het islamitische verzet.