`Directie ontrok geld klanten voor privé-gebruik'

De drie directeuren van Blankenhoef Participatie, het bedrijf waar De Nederlandsche Bank recent heeft ingegrepen, hebben geld van cliënten aangewend voor privé-gebruik. Blankenhoef opereerde als belegger zonder dat het de benodigde vergunning van de centrale bank bezat.

Dat heeft de bewindvoerder W. Aerts bevestigd. De centrale bank maakte eergisteren bekend dat de rechter bij het Hoevelakense bedrijf Blankenhoef een bewindvoerder heeft aangesteld. Aerts moet proberen zoveel mogelijk terug te krijgen van de 13 miljoen gulden die nietsvermoedende klanten bij het bedrijf hadden ingelegd.

Volgens Aerts zijn de cliënten vooral kleine ondernemers, `uit de middenstand'. ,,Zij deden vaak al eerder zaken met aan Blankenhoef verbonden ondernemingen, waaronder een hypotheekbemiddelaar, en een makelaardij. Ze werden overgehaald om op basis van de overwaarde op hun huis of bedrijf extra geld te lenen, en die via Blankenhoef Participatie een jaar lang te beleggen tegen een rente van 2 procent per maand. Dat is veel. Dan praat je over 24 procent per jaar. Ja, waar krijg je dat tegenwoordig.''

Het ingelegde geld heeft volgens de bewindvoerder drie bestemmingen gekregen. ,,De drie directeuren hebben privé-geld ontrokken, voor henzelf en hun bv's. Op papier is daar weinig van terug te vinden, maar ze hebben het mij verteld. Er is ook geld overgemaakt naar een bankrekening, zo'n 250.000 gulden, in Zwitserland. En er is 4 miljoen gulden belegd via een Duitse instelling. Voor deze belegging zijn geen zekerheden overgelegd. Slechts een onbestemd A4-tje moet het bestaan van de belegging aantonen.'' Dat geld zou dan tegen een rendement van 33 procent zijn weggezet voor tien jaar. ,,Dat is ook al zo'n rendement dat je nergens meer krijgt. Er zijn verder geen officiële documenten te vinden.''

De bewindvoerder betwijfelt of zijn missie tot resultaat zal leiden. ,,Of de crediteuren nog geld zullen terugzien? Je moet natuurlijk wel ergens een boekhouding aantreffen. Wat ik heb aangetroffen is weinig bemoedigend.''

Het is de tweede keer dit jaar dat De Nederlandsche Bank een bewindvoerder heeft aangesteld bij een vennootschap die actief was zonder vergunning. De eerste keer ging het om de vennootschap Bedrijfsbeheer Kremer uit Assen.

Vorig jaar moest de centrale bank ook ingrijpen bij tussenpersoon Bouwman. Deze intermediair had ook een praktijk opgebouwd als vermogensbeheerder. De Nederlandsche Bank had daar echter nooit een vergunning voor verleend.

In november vorig jaar ging de tussenpersoon failliet. Verzekeraar Aegon was ooit financier van Bouwman. Aegon heeft dit jaar een aantal klanten van Bouwman die directe schade hadden opgelopen, daarvoor gedeeltelijk schadeloos gesteld. De tegemoetkoming kost Aegon naar schatting zo'n 4 tot 5 miljoen gulden. Afgelopen zomer werd de voormalig directeur en vier werknemers van het bedrijf aangehouden door justitie op onder meer verdenking van oplichting, verduistering en overtreding van de Wet toezicht kredietwezen.

    • Philip de Wit