DIK LIJKT DOM

Naam: Jolanda van der Lelie (48)

Beroep: inrichtingswerker, nu WAO

Ziekte: morbide obesitas en poliartrose (ziekelijk overgewicht en gewrichtslijtage)

,,Op mijn derde had ik al overgewicht en dat is nooit meer goed gekomen. Alles bij elkaar ben ik 210 kilo afgevallen in mijn leven. Mijn stofwisseling is helemaal verstoord geraakt en dat komt door het lijnen. Ik word niet zozeer gehinderd door mijn overgewicht als wel door de omvang. Het beperkt je in je sociale leven, in het openbaar vervoer. Mensen zien mij niet, maar alleen mijn overgewicht. En dan ben ik meteen veroordeeld: als zou je dom, vies en slap zijn omdat je niet af kunt vallen. Ik heb zelf moeten accepteren dat lijnen niet helpt omdat je daar dikker van wordt. Als je maar stopt, kom je niet meer aan. Als laatste redmiddel heb ik nu een maagband gekregen. Heel traag wordt het minder. We zullen zien. Wat ik veel erger vind, is de ontsteking van mijn gewrichten en daar kan ik niets aan doen.''

    • Margot Poll