Defensie koopt voor 870 miljoen 410 pantserwagens

De Koninklijke Landmacht schaft voor 869 miljoen gulden 410 Fennek-voertuigen voor verkenning en tankbestrijding aan. Een voorstel daartoe van staatssecretaris Van Hoof zal morgen door het kabinet worden besproken, zo bevestigt Defensie.

De Fennek-verkenner, een gepantserd wielvoertuig met een driekoppige bemanning, is ontwikkeld door Nederland en Duitsland en zal worden gebouwd door het consortium Arbeitsgemeinschaft (Arge)-SP/Krauss-Maffei-Wegmann (KMW). Een groot deel van de order komt bij Nederlandse bedrijven terecht. De 410 voertuigen zullen worden geleverd in twee versies: als verkenner en als `gewone' lichte pantserwagen.

Het Fennek-project is veel duurder uitgevallen dan verwacht, mede omdat de landmacht bijzonder hoge eisen stelde aan het voertuig. Zo moest de pantserwagen bestand zijn tegen chemische, biologische en nucleaire wapens. Aanvankelijk ging Defensie nog uit van een bedrag van 240 miljoen gulden voor 218 Fennek-verkenners, inmiddels zijn de kosten gestegen naar 440 miljoen gulden voor 202 voertuigen. Daarmee krijgt de landmacht wel een van de modernste verkenningsvoertuigen van het moment. Zo valt het voertuig door zijn geringe hoogte (1,71 meter) nauwelijks op in het terrein, is het voertuig buitengewoon stil en zit het vol met geavanceerde elektronica voor het observeren vlakbij of achter de vijandelijke linies.

Behalve de 202 Fennkes in verkennings-versie schaft de landmacht nog eens 208 voertuigen aan als `gewone' pantserwagen, die onder meer kan worden gebruikt voor het lanceren van anti-tankwapens voor de middellange afstand. De Fennek is daarmee een van de opvolgers van de YPR- en M577 pantserwagens, die de komende jaren worden vervangen. Ter vervanging van de YPR en M577 heeft de landmacht drie verschillende `behoeftes' gedefinieerd.

Volgens Van Hoof voldoen de 208 Fenneks aan de behoefte aan een `licht pantserwielvoertuig'. Als `zwaar pantserwielvoertuig' heeft Defensie de Brits/Duitse GTK/MRAV/PWV op het oog, waarvan de eerste prototypes binnenkort zullen worden gebouwd. Verder wil de landmacht nog een `algemeen infanteriegevechtsvoertuig'. De landmacht onderzoekt nog aan welke eisen dit pantservoertuig moet voldoen. Duidelijk is wel het doelen tot op 2000 meter (met een boordkanon) moet kunnen uitschakelen. Mogelijk zal de pantserwagen ook worden uitgerust met rupsbanden, net als de oude YPR.