De surfer als Philip Freriks

Een foto van je hond of kat, een verhaaltje over je hobby's en wat links naar websites van vrienden. Met niet meer dan dat maakte maakte je al diepe indruk op internet, in 1995. Inmiddels, zes jaar verder, heeft iedereen wel een site. Een reisverhaal zonder foto's en in klungelige vormgeving? We surfen snel verder. Een site-overzicht met dode links? We keren nooit weer terug. En een site met een domeinnaam die niet te onthouden is, omdat deze allerlei vreemde tekens bevat, bezoeken we gewoonweg niet.

De homepage van nu bevat behalve een ruime hoeveelheid foto's, ook ten minste een webcam of interactieve toepassingen als een forum, waarin bezoekers met elkaar discussiëren over van alles en nog wat. De vormgeving is aantrekkelijk. En wie echt bij de tijd is biedt filmpjes, want dat kan inmiddels met de huidige stand van techniek.

Online televisie bestaat al even. Videoclips zijn al sinds jaar dag op internet te bekijken en ook het Journaal en programma's als Big Brother, Andere tijden en het filmprogramma Stardust zijn behalve op tv ook via het web te volgen. Weliswaar in miniformaat, maar toch in prima kwaliteit. En wie kent de ultrakorte filmpjes niet die soms bij wijze van grapje met een e-mail worden meegestuurd?

Pas sinds kort is het voor de doorsnee consument aantrekkelijk om met de computer webfilmpjes te maken en deze online te zetten. Veel Nederlandse privéfilmpjes zijn er vooralsnog dan ook niet op internet te vinden. Er zijn er wat van musicerende amateurs en van mensen die bijvoorbeeld moppen vertellen. De site Madagascar.has.it biedt een vakantiefilmpje dat drie minuten duurt en beelden toont van een reis door het Afrikaanse land. Een site als Nopixels.com biedt verhalende video's. Zo wordt een meisje gevolgd door een overbekende supermarkt, op zoek naar sliptong. Er is zoveel zinnigs en onzinnigs te zien dat je zin krijgt om zelf iets te maken. En dat is inmiddels een stuk eenvoudiger dan vroeger.

Een computer met genoeg vermogen om ook filmpjes te monteren kost tegenwoordig zo'n ƒ3.500. Een pc met 128 megabyte geheugen, 30 gigabyte harde schijf en een videokaart is al voldoende om filmpjes voor het web te produceren. Deze videokaart krijg je meestal al gratis bij de aanschaf van een digitale filmcamera, die nu zo'n 2.000 gulden kost. Een multimediacomputer is daarbij steeds vaker standaard uitgerust met software waarmee webfilmpjes eenvoudig te monteren zijn, zoals Adobe Première. Wie niet wil monteren kan ook een geavanceerde digitale fotocamera kopen. Met de nieuwste modellen is het mogelijk korte filmpjes te schieten, die wel in één keer goed moeten worden en niet veel langer kunnen duren dan 90 seconden.

De filmpjes, in de ideale situatie zo'n 2MB of minder, kunnen het best worden `geparkeerd' op een site bij een van de vele gratis internetaanbieders en via een link op de eigen site worden aangeklikt - extra kosten voor dataverkeer worden op die manier vermeden. Voordeel van nu is dat steeds meer mensen een snelle internetverbinding hebben: de filmpjes zijn goed te volgen, in plaats van met horten en stoten zoals in het nabije verleden.

De mogelijkheden van particuliere filmpjes op internet zijn legio. Persoonlijke opnames van gezin of vriendenkring, bijvoorbeeld. Of een zelfgemaakte minispeelfilm zoals die ook te zien zijn op sites als Undergroundfilm.com en Reelscreen.com. Maar te denken valt ook aan een serieuzer format, zoals dat van het Journaal. De buurt of het gezin worden in beeld gebracht, ingeleid door een huis-tuin-en-keuken-presentator. Een goed doel wordt gepromoot, misstanden in de buurt aan de kaak gesteld. Een programma van een uur op internet is nog niet haalbaar, maar het concept van losse items die afzonderlijk van elkaar kunnen worden aangeklikt is nu al weggelegd voor de gemiddelde consument. Vooralsnog zien we de doorsnee internetgebruiker nog niet als Philip Freriks terug op het web, maar het zal misschien niet lang meer duren. We zijn, kortom, inmiddels allemaal programmamaker, maar nog iedereen niet beseft dat.

tv.pagina.nl

video.pagina.nl

madagascar.has.it

www.nopixels.com

www.undergroundfilm.com

www.reelscreen.com

    • Lukas Keijser