Dames en profboksers

Een Française of Italiaanse zal niet snel de deur uitgaan zonder bij elkaar passende schoenen, tas en riem. Zelfs haar horlogebandje is vaak afgestemd op wat ze die dag draagt. Hier, in het land van doe-maar-gewoon,maken we ons daar minder druk om. En dat geldt misschien nog wel het meest voor de ceintuur. Wij praktische Nederlanders gebruiken zo'n ding om onze broek op te houden, maar daar is dan ook alles mee gezegd. En het liefst kiezen we daarvoor dan een bruin of zwart leren exemplaar, smal en met een onopvallende gesp.

Dat is jammer, want ceintuurs, of platter gezegd: riemen, worden dit najaar een belangrijk modeaccessoire. Die ceintuurs worden op twee manieren gedragen: nonchalant laag op de heupen of strak om het middel. De functie van broekophouder hebben ze in elk geval niet: de riemen van dit najaar zijn er vooral om combinaties op te leuken, stoerder te maken, de eenheid te doorbreken en het accent op de heupen te leggen.

De ceintuur is al even bezig een plek te veroveren in het modebeeld. Het begon een aantal jaren geleden met het eenvoudige, wat strenge stewardessen-pakje: rechte rok en recht jasje met smal ceintuurtje in de taille. Daarna kwam alles wat damesachtig was in de mode: mantelpakjes, bontkraagjes, handtassen, netkousen en ceintuurs. Zelfs de opleving van de jaren-'80-mode, die afgelopen voorjaar inzette, bracht de nodige riemen met zich mee, zoals de schakelkettingen à la Chanel en de brede, elastieken exemplaren.

De huidige najaarsmode is nog steeds vrouwelijk, met het accent op romantiek, folklore en preppy look. En ook bij een beetje zigeunerachtige outfit of stoere rockchick-combinatie, twee stijlen die op het moment opgang maken, hoort een opvallende ceintuur. Op de catwalks was te zien dat de grote ontwerpers zich niet alleen hadden uitgeleefd met kant, strokenrokken en tweed, ze lieten ook speciaal ceintuurs ontwerpen bij hun thema's. Nagenoeg elke collectie op de internationale modeplankiers had een eigen visie op dit accessoire.

Een greep uit de catwalk-collecties laat een grote verscheidenheid zien. Bescheiden zijn de fluwelen lintjes om de taille bij de vlinderachtige jurken van Marni, en de gestrikte repen soepel leer bij hetzelfde merk. De Nederlandse ontwerper Thimister doorbrak zijn stoere vrouwencollectie met lieve, smalle ceintuurs versierd met een bloem, die nonchalant laag om de heup werden gedragen. Dat laatste geldt ook voor de brede leren riemen van bewerkt of gevlochten leer uit de collectie van Yves St. Laurent. Sommige zijn zelfs voorzien van kleine zakjes of franje en passen perfect bij het zigeunerthema van de collectie met z'n vele strokenrokken, gipsy-blouses en franje. Stoer en simpel zijn de smalle riemen bij Ann Demeulemeester, soms als onderdeel van een recht motorachtig jack, soms als accent op een rok en dan een paar keer om de heup gewikkeld. Simpelweg mooi zijn Chloe's ceintuurs met glitterplaatjes en een prachtig gestileerde hanenkop als gesp, nonchalant gedragen op romantische jurkjes en strakke heupbroeken. De gespen op de ceintuurs van Dior slaan helemaal alles: de riemen in deze collectie lijken alleen maar te bestaan uit gesp. En ontwerper John Galliano liet zich inspireren door de platen die profboksers als trofee om hun middel dragen. Aandacht verzekerd dus.

Het zal niet makkelijk zijn zulke opvallende riemen terug te vinden in de reguliere, meer commerciële collecties in de winkel. Maar dat hoeft ook niet. Bij dit accessoire telt eerder de originaliteit dan het hippe exemplaar van het juiste merk. Voor een niet-alledaagse ceintuur slaag je dus misschien wel eerder op de rommelmarkt of in de tweedehands-winkel. En een subtielere versie is al helemaal geen aanslag op de portemonnee: een simpel fluwelen lintje om de taille voldoet al.

Nu kunnen we als we willen de trend nog negeren, maar volgend voorjaar komen we er bijna niet onderuit; dan zijn ceintuurs nog nadrukkelijker aanwezig in de collecties. Verwacht dan niet alleen leren exemplaren, maar ook meer macramé-achtige modellen van sisaltouw, gordijnkoorden en geknoopte sjaals. We kunnen dus maar beter wennen aan het feit dat er meer manieren zijn om je broek op te houden.

    • Jetty Ferwerda