CDA grote winnaar lokale verkiezingen

Het CDA is gisteren de winnaar geworden van vervroegde raadsverkiezingen in drie nieuwe fusiegemeenten.

De christen-democraten kwamen in Voorburg-Leidschendam (Vlietstede) op gelijke hoogte met de VVD, traditioneel de grootste. Het CDA werd de grootste partij in Pijnacker-Nootdorp (Zuid Holland) en in het Noord-Hollandse Wijdemeren, een fusie van Nederhorst den Berg en 's Graveland (Noord-Holland) en het Utrechtse Loosdrecht.

De opkomst in de drie gemeenten schommelde tussen 38 en 52 procent. Dat is beduidend lager dan vier jaar geleden, toen zo'n zestig procent van de kiezers stemde voor zeven gemeenteraden. Burgemeester Van Haersma Buma (Voorburg) noemde de opkomst in Voorburg-Leidschendam, 38 procent, ,,dramatisch laag.'' Zijn Leidschendamse collega Bloemendaal en hij laten een onderzoek instellen om de oorzaken te achterhalen.

Haersma opperde dat behalve het slechte weer en ,,algemene stem-moeheid'' ook de parlementaire discussie over de herindeling rond Den Haag een rol heeft gespeeld in de lage opkomst.

Het verlies van de VVD houdt mogelijk verband met de opstelling van de landelijke VVD, die vóór uitbreiding van Den Haag stemde. Lokaal waren de liberalen scherp tegen.

In de nieuwe raad van de nieuwe gemeente, die Vlietstede gaat heten, krijgen VVD en CDA beide negen zetels, de PvdA vijf, de lokale fusiepartij Gemeentebelangen en SP vier, Groenlinks en D66 twee.

In Pijnacker-Nootdorp (35.000 inwoners) krijgt het CDA tien zetels, de VVD vier. In de oude verhoudingen waren de beide partijen even groot. Aanhangers van de VVD hadden opgeroepen niet op hun partij te stemmen, omdat twee VVD-wethouders uit Pijnacker van de kandidatenlijst waren gevallen.

In Wijdemeren haalde het CDA zes van de negentien zetels, tegen VVD vier en PvdA twee. Twee gemeentelijke partijen haalden samen vijf zetels. Dorpsbelangen Loosdrecht was ter plaatse goed voor veertig procent.