Boom in ruil voor vliegreis bij VROM

Vanaf komend jaar koopt minister Pronk (VROM) voor alle dienstvluchten zogenoemde klimaatcertificaten. Met de certificaten worden over de hele wereld bomen aangeplant. De maatregel is bedoeld ter compensatie van de uitstoot van CO2 die van het vliegen een gevolg is.

Dit schrijft de bewindsman in een brief aan de Tweede Kamer. Per jaar maken de 3.500 ambtenaren van het departement ongeveer tweeduizend vluchten. Vluchten binnen Europa zijn goed voor één klimaatcertificaat, voor verre reizen worden twee of drie certificaten aangeschaft. Een klimaatcertificaat kost ongeveer dertig gulden (veertien euro) per stuk. Met de maatregel is een bedrag van circa 67.000 gulden per jaar gemoeid, aldus een woordvoerder van Pronk.

Met de certificaten wil de minister een voorbeeld stellen, maar ook daadwerkelijk bijdragen aan de reductie van CO2-uitstoot. Het Kyoto Protocol over het terugdringen van de broeikasgassen staat toe dat het vastleggen van koolstof door bossen wordt meergerekend bij de doelstellingen.

Pronk sluit een contract met de organisatie Trees for Travel, die voor de zakelijke markt certificaten uitgeeft. Particulieren kunnen vanaf eind volgend jaar ook certificaten kopen. Voor het selecteren van geschikte gebieden doet de organisatie zaken met Stichting Face (Forests Absorbing Carbon dioxide Emission), die in 1990 werd opgericht door de Nederlandse elektriciteitsproducenten.

Pronk maakt zijn maatregel bekend in een brief aan Jeltje van Nieuwenhoven, voorzitter van de Tweede Kamer. Zij had Pronk om advies gevraagd nadat de Tweede Kamer eerder overwoog om vluchten door Kamerleden te compenseren met klimaatcertificaten.

Pronk noemt dit in zijn brief een ,,passende maatregel'' in het kader van het klimaatbeleid en tevens zou er een ,,duidelijk signaal'' van uitgaan.