Bijna 1 miljard voor top van Gucci

De topmannen van het Italiaanse modehuis Gucci kunnen meer dan 390 miljoen dollar (955 miljoen gulden) verdienen met hun opties als het Franse concern Pinault-Printemps-Redoute (PPR) in 2004 een volledig bod doet op Gucci. Dit meldt de Britse zakenkrant Financial Times vandaag over het Amsterdamse beursfonds.

Het grootste gedeelte van het geld zal terechtkomen bij ontwerper Tom Ford en bestuursvoorzitter Domenico de Sole. Zij kunnen hun opties in 2004 verzilveren, waardoor ze tot de best betaalde managers van Europa gaan behoren. Ford kan 150 miljoen dollar tegemoetzien, terwijl De Sole zo'n 75 miljoen dollar zal ontvangen voor de opties.

PPR heeft al een belang van 53,3 procent in Gucci. In september zei PPR dat het de kleinere aandeelhouders in maart 2004 een bod van 101,50 dollar per aandeel zal doen. Het aanbod is de laatste fase in het gevecht om Gucci tussen PPR en zijn Franse concurrent Moët-Hennessy Louis Vuitton. PPR won het gevecht en kocht eerder dit jaar het het belang van LVMH in Gucci voor 806 miljoen dollar. Gucci weerde een vijandige overname van LVMH af door aandelen uit te geven aan PPR.

Volgens de Britse krant zijn er niet echt protesten van andere aandeelhouders over de hoge bedragen die Ford (slechts 39 jaar oud) en De Sole zullen ontvangen. De beide mannen worden gezien als de redders van het modehuis. In 1993 ging Gucci bijna failliet. In 1995 ging het naar de beurs, en tegenwoordig heeft het een waarde van 8,4 miljard dollar.

,,Is het bedrag hoog? Ja. Is het obsceen? Nee. Als je Zinedine Zidane in je team wilt hebben moet je nu eenmaal betalen'', aldus een aandeelhouder in de Britse krant over de Franse stervoetballer die 154 miljoen gulden kostte. Voorzitter Bernard Arnault van voormalig aandeelhouder LVMH noemde bedragen echter ,,monsterlijk disproportioneel''. De opties vertegenwoordigen circa 8 procent van het aandelenkapitaal.